Dostupni linkovi

Skupština Vojvodine i migrantska kriza: Najkritičnije u Kanjiži i Subotici


Migranti u Subotici

Zbog migrantske krize u Srbiji sednicu je održao i Odbor za bezbednost Skupštine Vojvodine. Članovi tog tela su konstatovali da je bezbednosna i humanitarna situacija u Vojvodini složena i da su pokrajinski organi spremni da pomognu u rešavanju problema.

U Vojvodini trenutno je najkritičnije u opštinama Kanjiža i Subotica. Prema procenama lokalnih institucija samo u Kanjižu u blizini granice sa Mađarskom dnevno pristiže više od hiljadu i petsto migranata. Predsednik te opštine, Mihalj Bimbo kaže da je u pripremi prihvatilište u Kanjiži.

„Dobili smo dozvolu da koristimo deo dvorišta policije i deo bivše zgrade suda. Sutra stižu kontejneri, namontiraćemo i tuševe i toalete, pa ćemo tamo moći da smestimo približno trista ljudi. U okviru ovog prihvatilišta i policija i sud će dobiti mogućnost da rade svoj posao a istovremeno otvorićemo i jednu ambulantu“, objašnjava Bimbo.

Pokranijska vlada predložila je opštinama Subotica i Kanjiža da proglase vanrednu situaciju jer bi to pomglo u rešavanju situacije na terenu. Potpredsednik Pokrajinske vlade, Miroslav Vasin naglašava da osim vode i hrane, pokrajina je obezbedila i mobilne medicinske ekipe za brzu intervenciju. On naglašava da već sad treba razmišljati o predstojećoj zimi.

„Imaćemo dve specifične stvari u narednom periodu: uticaj ograde na broj migranata sa ove strane granice. Oni će verovatno duže ostati u Srbiji zbog težeg prelaska granice. Drugi problem je predstojeća zima. Moramo već sad razraditi program i plan kako ćemo tim ljudima pomoći, gde ćemo ih smestiti da ih zaštitimo od smrzavanja“, naglašava Vasin.

Zamenik pokrajinskog Ombudsmana, Stevan Arambašić ističe da ova institucija prati ostvarivanje osnovnih ljudskih prava migranata i da do sad nije uočeno kršenje zakona.

„Državni i pokrajinski organi, a tu prvenstveno mislim na policiju i na zdravstvene radnike, poštuju pravila na teritoriji Vojvodine. Ono što je interesantno, ponekad čak se i ne drže striktno svih pravila da ne bi razdvajali decu i majke, porodice i to je svakako za pohvalu“, kaže Arambašić.

Odbor za bezbednost Skupštine Vojvodine je konstatovao da veliki broj migranata ne utiče bitno na bezbednosnu situaciju u pokrajini ali da je ona složenija. Ovo telo je pozvalo pokrajinske institucije da pomognu lokalnim i republičkim institucijama u rešavanju krize.

XS
SM
MD
LG