Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uprava policije nije politički organ


Ranko Krivokapić
Predsjednik Parlamenta Crne Gore Ranko Krivokapić oštro je reagovao na saopštenje Uprave policije u kome se lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević proglašava neprijateljem države i saradnikom stranih službi. Krivokapić proziva policiju da se bori protiv organizovanog kriminala a ne da se upušta u politiku.

"To što je Ranko rekao sve je na mjestu. Da Uprava policije izlazi iz svojih kompetencija zakonskih i ustavnih, komentarisanjem političkih stavova narodnih poslanika"
, prokomentarisao je profesor prava Blagota Mitrić saopštenje u kome se Uprave policije bavila političkim stavovima jednog od opozicionih lidera Nebojše Medojevića i oštrom reakcijom predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića kako je policija time izašla iz sfere ustavne i zakonske nadležnosti.

Blagota Mitrić
"Svaki državni organ, ne samo Uprava policije, nego od Vlade pa do najnižeg upravnog organa, u svojoj pravnoj državi su izvršni organi. Oni izvršavaju odluke viših organa i vrlo su nezahvalne, da ne kažem, opasne situacije kada takav jedan organ, a pogotovo kada se radi o Upravi policije, komentariše političke stavove narodnog poslanika", kaže profesor Mitrić.

RSE: O čemu to govori ako policija uđe u tu zonu o kojoj upravo govorite?

Mitrić: Govori o tome da policija postaje politički arbitar, ne pravni, nego politički. Ona sada vodi politiku umjesto skupštine i umjesto Vlade.

Sličan stav iznosi i predsjednik Senata udruženja pravnika Stanko Marić:

"U ovom našem pravnom poretku kakav jeste nije to nikakvo iznenađenje jer je on do te mjere politizovan da je u drugi plan potisnut i Ustav i zakon. Pravni poredak u nizu segmenata ne funkcioniše ili selektivno funkcioniše, tako da više ništa nije iznenađenje kada predsjednik parlamenta počne da proziva organe državne uprave."


Istup koji diskvalifikuje policiju


Marić, međutim smatra kako se iza svega kriju različiti partijski interesi koalicionoh partnera, odnosno ocjenjuje kako je Krivokapić Upravu policije prije svega kritikovao kao lider Socijaldemokrata:

Aleksandar Zeković
"Kao predsjednik Parlamenta pokušava da ukaže na probleme onih organa uprave kojima rukovode ljudi iz druge koalicione partije."

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić pozvao je Upravu policije da se bori protiv organizovanog kriminala a ne da se upušta u političke diskusije sa poslanicima. Krivokapić je konstatovao kako pojedini djelovi saopštenja u kome se Uprava bavi medijskim nastupom Nebojše Medojevića nijesu u duhu ustavne i zakonske nadležnosti policije koja je podređena demokratskoj i civilnoj kontroli. Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković primjećuje kako se napokon neko iz političke elite oglašava povodom istupa Uprave policije:

"Upravo zato kažem da sam zadovoljan jer neko ko je dio tog sistema kritikuje, na jedan zaista odgovoran i konstruktivan način.Ono što zaista zabrinjava jeste da se radi o krajnje neprofesionalnom, kranje nekorektnom istupu policije, o istupu koji potpuno diskvalifikuje sve one dosadašnje napore i sve dosadašnje rezultate koji su zaista postignuti na polju reforme crnogorske policije i što je veoma važno sama takva konstrukcija i sadržaj javnih istupa govori da to uopšte nije policija koja je okrenuta građanima nego da se radi o jednoj potpuno političkoj policiji, kontrolisanoj policiji."


Na pitanje koja je to jasna granica koju u svom djelovanju policija kao državni organ uprave ne bi smjela da pređe Zeković odgovara:

"U svakom slučaju ne smije da kvalifikuje bilo kojeg građanina Crne Gore i što je veoma važno - zna se šta je mandat i misija crnogorske policije, ne smije da ulazi u stvari koje nijesu predmet njenog interesovanja niti predmet njenog rada kao što je učinjeno u slučaju Medojević. Uprava policije mora shvatiti da nije politički organ, to je profesionalni prije svega organ, da se ne smije ponašati kao neka vrsta političke partije ili nekog političkog centra moći."


Pokušali smo da saznamo da li će se Uprava Policije oglašavati povodom oštrih kritika upućenih na njen račun od predstavnika opozicije do predsjednika Parlamenta i pravnih stručnjaka. Portparolka Tamara Ralević, međutim, nije odgovarala na naše telefonske pozive.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG