Dostupni linkovi

Potvrđeno hapšenje regionalne šefice uprave za prikupljanje poreza u BiH


Privođenje osumnjičenih u Tužilaštvo BiH , Sarajevo, 22. decembar 2022.
Privođenje osumnjičenih u Tužilaštvo BiH , Sarajevo, 22. decembar 2022.

Među privedenim u opsežnoj policijskoj akciji u Bosni i Hercegovini (BiH) je i Jelena Majstorović, regionalna šefica Grupe za sprječavanje krijumčarenja u državnoj upravi za prikupljanje poreza i carina.

Majstorović, koja je šefica u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjaluci, privedena je u akciji provedenoj u nekoliko gradova u BiH 21.decembra.

Među privedenima su i njene kolege iz UIO BiH Stevo Savić, Radenko Popović, Vladimir Puzić, Vladimir Đurđević i Elvis Džaferagić.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio Darko Ćulum, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Svi uhapšeni predani su u četvrtak, 22. decembra u nadležnost Tužilaštva BiH, gdje je u toku njihovo ispitivanje, saopšteno iz Suda BiH.

Prema ranijem saopštenju Tužilaštva BiH, šestoro privedenih službenika UIO BiH tereti se za krivična djela zloupotreba položaja, te primanje dara i drugih oblika koristi.

Pripadnici SIPA u jednoj od akcija
Pripadnici SIPA u jednoj od akcija

Iz SIPA-e, a ni Tužilaštva BiH nije navedeno za koje se konkretno radnje terete privedene osobe. Po navodima iz Tužilaštva, po završetku ispitivanja, biće poznate dalje radnje prema privedenim osobama.

U više navrata mediji u BiH dovodili su Jelenu Majstorović i njene kolege iz Grupe za sprječavanje krijumčarenja u vezu sa reketiranjem više privrednika, te uzimanjem ili traženjem mita. Te navode RSE nije mogao da potvrdi.

Husnija Kurtović, vlasnik zlatare Atlantis iz Bihaća, na sjeverozapadu BiH, za RSE je potvrdio da je davao izjavu SIPA-i u vezi zlatom koje su mu inspektori UIO BiH oduzeli tokom 2018. godine te u vezi sa mitom koje mu je traženo. Međutim, nije htio da daje više detalja, navodeći da je preživio veliki stres, te da se "još oporavlja od stvari koje su se tada dešavale".

Iz UIO BiH u četvrtak je saopšteno kako podržavaju institucije u otkrivanju slučajeva bilo kakvog nezakonitog postupanja službenika te institucije. Pozvali su, takođe, na "suzdržavanje od preranog donošenja i plasiranja u javnosti zaključaka i insinuacija".

Ovo nije prvi slučaj hapšenja u UIO. Bivši direktor te institucije Kemal Čaušević uhapšen je u junu 2014. godine. Pored njega su uhapšene još 54 osobe, od kojih su većina bili dužnosnici u UIO BiH.

Sud Bosne i Hercegovine je drugostepenu presudu protiv Čauševića izrekao u oktobru ove godine, osudivši ga na 5 i pol godina zatvora. Sud je naredio da se Čauševiću oduzme oko 295.000 eura novca, pribavljenog izvršenjem krivičnog djela.

On je bio jedini zaposlenik UIO koji je osuđen, iako je svjedočio protiv visokih političkih zvaničnika za koje je tvrdio da su njegovi nalogodavci. On je na funkciju direktora UIO imenovan kao član Stranke demokratske akcije (SDA).

UIO je državna institucija nadležna za prikupljanje državnih prihoda po osnovu poreza na dodanu vrijednost (PDV), državnih carinskih dažbina, te posebnih poreza na akciznu robu poput goriva, cigareta i alkohola.

Sistem indirektnog oporezivanja je u Bosni i Hercegovini usvojen u decembru 2003. godine. Od januara 2005. godine je, spajanjem bivših carinskih uprava dva bh. entiteta i Brčko distrikta, profunkcionisala državna UIO.

XS
SM
MD
LG