Dostupni linkovi

Mladi iz Bratunca i Srebrenice: Upoznavanje na daskama koje život znače


Mladi iz Bratunca i Srebrenice su samoinicijativno osnovali pozorište. Ovaj vid okupljanja će im pomoći da, kako kažu, kroz stalne kontakte upoznaju druge, zbliže se i na kreativan način izraze svoja razmišljanja i stavove.

Mladi u Bratuncu nikada nisu imali svoje pozorište i ovo je prilika da pripreme predstavu i da se predstave svojim sugrađanima, ali i šire.

„Mi ovdje nikada nismo imali pozorište i ukoliko smo htjeli nešto da radimo, morali smo ići u Srebrenicu. Sada nam je lakše jer ne moramo nigdje da idemo i imamo grupu koja će stalno biti tu“, kaže Nikolina Gagić.

Senad Džananović je član pozorišta mladih u Srebrenici, a sada se priključio i mladima iz Bratunca.

„Ovo će puno značiti za mlade iz Bratunca. Njima je prvi put da imaju pozorište, dok smo mi u Srebrenici ranije krenuli sa pozorištem. Ja volim da glumim i imam priliku da se učlanim, da mogu da glumim. Ovaj način pomaže mladima da imaju neku aktivnost", kaže Senad.

U svojoj ideji, mladi su imali podršku šire zajednice, napominje profesor Ranko Jakovljević.

„Naša grupa je multietnička – članovi su različite vjeroispovijesti i smatram da ovo mnogo znači za našu zajednicu. Kroz svoje druženje i kreativno izražavanje prevazilaze te neke razlike koje postoje među njima. Ovdje imaju priliku da se druže i ne bi trebali da prave neke razlike. Osnovna ideja da se napravi nešto lijepo i korisno. Mladi su zainteresovani za pozorište i veoma su talentovani, ali do sada nisu imali priliku da se iskažu u ovom obliku. Imamo podršku i od strane Opštine, obezbijedili su nam prostor i imamo načelna obećanja za pomoć u radu“, ističe Jakovljević.

Novoosnovano pozorište pomoći će mladim da se zbliže i kroz stalne kontakte upoznaju druge.

„Iskreno da kažem, ne smatram nekom preprekom što smo ovdje različite vjere. Ne razmišljam o tome. Naravno, kad neko postoji druge vjere, učiš nešto i poštuješ njihovu vjeru, isto kao i svoju. I to predstavlja neku vrstu znanja koje se dobija kroz sve ovo. Veoma je dobra stvar“, istakla je Ivana.

„Znate sami kako je teška istorija ovog grada. To što su u pozorište uključeni mladi različite nacionalnosti, mogo je bolje za nas jer nemamo neke predrasude i nismo nacionalisti. Meni ovaj vid pomaže da upoznam druge i da se zbližimo i da vlada dobra situacija“, napominje Kristina Nikolić.

Ivana svira u jednom ženskom bendu u Srebrenici, a kroz pozorište biće prisutnijana kulturnim dešavanjima u ovoj regiji.

„Biti prisutan u kulturi, predstavlja veliku stvar. Učiš nešto i pokažeš drugima ono što radiš i za šta si talentovan. Ovo mi predstavlja pravo zadovoljstvo jer, prosto, naučim mnogo toga, kao i drugi u ovoj sredini“, kaže Ivana.

Kristina napominje da će mladi moći da na kreativan način izraze svoje stavove.

„Cilj nam je da kroz ovo pozorište prikažemo svoje mišljenje. Kroz svoj stav možemo da se bolje izrazimo o cjelokupnoj situaciji u našoj zemlji“, naglasila je Kristina.

U stalnim kontaktima, mladi neće puno razgovarati o prošlosti.

„Ovo nije seminar, pa da mi vodimo diskusiju o prošlosti. Mi se družimo i ne govorimo o prošlosti jer smo rođemi poslije rata i ne znamo mnogo o tome. Nekad pričamo samo ono što smo čuli od roditelja i starijih. Postoje institucije koje se bave tim i svako ko je činio zla djela treba da stane pred lice pravde i da odgovara. Mi mladi glumimo i zabavljamo se i ne želimo nikakve konflikte da imamo zbog nečeg što nismo uradili“, dodaje Senad.

Mladi imaju želju da ovo pozorište, kome još nisu dali ime, zaživi i ima tradiciju.

„U planu je da u naše pozorište uključimo više mladih, pa čak i djece kako bismo bezbolnije riješili smjenu generacija. Kad jedna generacija glumaca ode na fakultet,imaćemo uvijek njihove nasljednike“, rekao je profesor Ranko Jakovljević.

XS
SM
MD
LG