Dostupni linkovi

Upitna valjanost studije o rizicima antimalarijskog lijeka


Lijek protiv malarije hidroksihlorokin
Lijek protiv malarije hidroksihlorokin

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nastavlja kliničko testiranje lijeka protiv malarije na pacijentima zaraženim virusom korona nakon prekida izazvanog prošlomjesečnom objavom u naučnom časopisu Lanset (The Lancet) o opasnostima hidroksihlorokina u studiji za koju se sumnja da je zasnovana na upitnim podacima nepouzdane kompanije, pišu svjetski mediji.

SZO promijenio odluku

Studija objavljena 22. maja u medicinskom časopisu Lanset zaključila je da hidroksihlorokin, kojeg je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) promovisao kao lijek protiv korona virusa, nije pokazao nikakvu korist i može izazvati štetne učinke, uključujući srčane probleme i smrt, napisao je Fajnenšl tajms (The Financial Times) ističući da su rezultati te studije navedeni kao razlog za pauziranje kliničkog ispitivanja SZO-a.

No, u iznenadnom potezu u utorak, 2. juna Lanset je "izrazio zabrinutosti" saopštivši da su podaci koji podupiru to istraživanje bili pogrešni. "Postavljena su važna naučna pitanja u vezi s podacima iznesenim u radu", ističe medicinski časopis. Naime, stručnjaci su postavili pitanja kako je kompanija Surdžisfera (Surgisphere) iz Čikaga, čiji je osnivač Sapan Desai i koautor studije, dobivala zdravstvene podatke iz bolnica širom svijeta, ukazujući ujedno na nedosljednosti s podacima koje objavljuju vlade.

Studija je analizirala podatke o stanju COVID-19 pacijenata u bolnicama koji su primali lijek, ali nisu bili dio kliničkih ispitivanja. Autori su tvrdili da su svoje zaključke zasnovali na podacima o preko 96.000 pacijenata u 671 bolnici na šest kontinenata. Tri od četiri autora studije koji nisu zaposleni u Surdžisferi naručili su nezavisne revizije porijekla podataka, dodaje list.

Peter Horbi (Peter Horby), profesor zaraznih bolesti na oksfordskom univerzitetu koji vodi britansku studiju o hidroksihlorokinu koja nije zaustavljena nakon Lansetovog rada, rekao je: "Lanset publikacija napravila je velike štetne učinke što je rezultiralo obustavom brojnih dobro osmišljenih kliničkih ispitivanja. To je potpuno neopravdano".

Nakon što su se pojavile sumnje u valjanost studije koja je dovela do zaustavljanja kliničkog testiranja hidroksihlorokina, Svjetska zdravstvena organizacija je u srijedu, 3. juna najavila je da će ipak nastaviti ispitivanja antimalarijskog lijeka, napisao je londonski list.

Nepouzdanost kompanije

Svjetska zdravstvena organizacija i brojne vlade, naročito u Latinskoj Americi, promijenili su svoju politiku i tretmane za COVID-19 na temelju pogrešnih podataka malo poznate američke kompanije za analitiku u zdravstvu, također dovodeći u pitanje integritet ključnih studija objavljenih u nekim svjetskim najprestižnijim medicinskim časopisima, napisao je Gardijan (The Guardian).

Gardijanovo istraživanje otkrilo je kako je kompanija Surdžisfera, koja upošljava nekolicinu radnika među kojima je jedan pisac naučne fantastike, pružala podatke za više studija o COVID-19 čiji je autor i njen glavni izvršni direktor Sapan Desai, koji do sada nije odgovorio na pitanja o podacima ili metodologiji studija.

Samo nekoliko dana nakon što je Lanset objavio studiju o hidroksihlorokinu, Gardijan je uočio greške u podacima koji se odnose na broj umrlih u Australiji. List je potom kontaktirao pet ključnih bolnica u Melburnu i dvije u Sidneju i svi su negirali bilo kakvu ulogu u spornoj bazi podataka izjavljujući da nikada nisu čuli za Surdžisferu.

Druga studija koja je koristila bazu podataka Surdžisfere, koju je ponovo napisao Desai, otkrila je da antiparazitski lijek ivermektin smanjuje stopu smrtnosti kod teško oboljelih od COVID-19, što je potaknulo peruansku vladu da doda taj lijek u svoje terapijske smjernice za COVID-19. Časopis NEJM (The New England Journal of Medicine) objavio je istraživanje Desaija na temelju podataka Surdžisfere, koje je uključivalo podatke pacijenata COVID-19 iz 169 bolnica u 11 zemalja Azije, Evrope i Sjeverne Amerike. Otkrili su da uobičajeni lijekovi za srce nisu bili povezani s većim rizikom od štete kod pacijenata s COVID-19.

Jedno od pitanja koje je najviše zbunjivalo naučnu zajednicu jest kako je Surdžisfera, koju je Desai osnovao 2008. i koja se bavila objavljivanjem udžbenika, postala vlasnik moćne međunarodne baze podataka – iako do sada nije utvrđeno da posjeduje analitički softver. Iako kompanija tvrdi da vodi jednu od najvećih i najbržih baza bolničkih podataka na svijetu, ona gotovo da nema internetsku prisutnost, ističe Gardijan dodajući da njeni računi na društvenim mrežama imaju poprilično mali broj pratilaca. Na Linkedinu kompanija je prošle sedmice navela da ima šest zaposlenika, što je u srijedu, 3. juna promijenjeno na tri zaposlenika.

Uticaj političke pristrasnosti

Jedna od tragedija Trampove ere je da je protivljenje američkom predsjedniku uzrokovalo rušenje standarda nekih institucija što je možda kontaminiralo borbu protiv COVID-19, napisao je u svom uredničkom komentaru list Volstrit žurnal (The Wall Street Journal) ističući kako je moguće da je politička pristrasnost časopisa Lanset zamaglila njihovu naučnu procjenu.

Studije 'in vitro' pokazale su da hidroksihlorokin (HCL) može blokirati replikaciju virusa, a lijek se sigurno koristi za sprečavanje i liječenje malarije širom svijeta u posljednjih 60 godina. Također se koristi za liječenje reumatoidnog artritisa i lupusa. Tramp je spominjao lijek nakon nekoliko obećavajućih studija u Francuskoj i nakon što ga je američka Agencija za hranu i lijekove odobrila za hitnu upotrebu.

List naglašava da su ga demokrate i mediji napadali zbog promocije 'vudu lijeka' jer nasumična klinička ispitivanja nisu potvrdila koristi HCL-a. Također su insistirali na nekoliko neurednih posmatračkih studija u kojima su pronađeni viši postoci smrtnosti među pacijentima koji su dobili HCL. List napominje da je Lanset 22. maja objavio studiju o lijeku koja je pokazala porast smrtnosti od 30 odsto, na temelju podataka koje je prikupila kompanija Surdžisfera.

Ipak, kada su naučnici širom svijeta pregledali studiju Lancet, uočili su velike greške u podacima. Prošle je sedmice u pismu urednicima časopisa Lanset 120 naučnika kritikovalo neurednost studije i objedinjavanje pacijenata koji su različiti u mnogim aspektima, uključujući doziranje HCL-a i težinu bolesti. Lanset je objavio "Izraze zabrinutosti" zbog studije, ali je njeno objavljivanje, naglašava Volstrit žurnal, vjerovatno već napravilo štetu javnom zdravlju.

List se osvrće na prošlomjesečni uvodnik časopisa Lanset u kojem su Amerikanci pozvani da glasaju protiv Trampa, zbog čega je, naglašava Volstrit žurnal, pošteno pitati je li politička pristranost zamaglila njihovu naučnu procjenu i uzrokovala rušenje njihovih standarda u objavljivanju, dok je reakcija SZO, nakon objave studije, također potkopala njen naučni autoritet.

XS
SM
MD
LG