Dostupni linkovi

Uoči Izetbegovićeve posete Sandžaku: Partijski ispred opšteg interesa


Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Stranka demokratska akcije (SDA) Sandžaka u petak u Novom Pazaru obeležava 26. godišnjicu rada i postojanja, a proslavi će prisustvovati i Bakir Izetbegović, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bosne i Hercegovine.

On će u Novom Pazaru predsedavati godišnjim sastankom Koordinacije SDA iz regiona, koje čine SDA BiH, SDA Sandžaka, SDA Hrvatske, SDA Kosova, SDA Makedonije i Bošnjačka stranka Crne Gore.

Koordinacija SDA iz regiona je osnovana 2010. godine u cilju afirmacije zajedničkih vrednosti i zaštita ljudskih, političkih i verskih prava Bošnjaka u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

Izetbegović će potom prisustvovati i svečanoj skupštini SDA Sandžaka, koja će biti održana povodom obeležavanja 26. godišnjice rada te bošnjačke partije, a sastaće se i sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem.

Prisustvovaće i i svečanoj sednici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

Potpredsednik SDA Sandžaka Edib Kajević kaže za RSE da je Izetbegovićeva poseta od velikog značaja za građane Sandžaka.

"Ovo je prva poseta jednog presedavajućeg predsedništva BNV, koje je najveće političko i predstavničko telo Bošnjaka u Sandžaku, a koje je izabrano na neposrednim izborima i koje brine i zastupa njihove nacionalne interese", ističe Kajević.

Edib Kajević navodi da ovu posetu treba tumačiti kao uspostavljanje šire saradnje, razmenu iskustava, dogovor i planiranje nekih budućih aktivnosti.

"Istakao bih da SDA Sandžaka predstavlja jedan od faktora stabilnosti i saradnje u regionu Zapadnog Balkana, jer u svim državama u kojima postoji i deluje ona je na strani evroatlanskih integracija i ključ je saradnje sa svim susedima", navodi Kajević.

On je dodao da će u Izetbegovićevoj pratnji biti šire državno rukovodstvo BiH, među kojima i predsedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Međutim, analitičar i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da neko ko je na tako visokom državnom nivou prvo treba da poseti glavni grad i da se sretne sa predstavnicima te zemlje, a da onda ide u namensku posetu.

Aleksandar Popov
Aleksandar Popov

"Mislim da je to i sada trebalo tako da se uradi, naročito u okolnostima trenutnih prilično zategnutih odnosa između Beograda i Sarajeva, koji se može popraviti gestovima koji idu u prilog tome da se prevaziđu određeni problemi i da se napravi korak dalje", kaže Popov, te dodaje:

"Prošle godine smo imali sednicu dve vlade, a dobro bi bilo nastaviti tu praksu. Ovako, ova Izetbegovićeva poseta Novom Pazaru je legitimna, ali bi bolje bilo da je došao prvo u Beograd. Dešavalo se i da naši predstavnici posete neke stranke u drugim državama, međutim u ovako zategnutim odnosima kada nije situacija dobra, može se shvatiti i kao neka vrsta provokacije."

Popov naglašava da u situaciji kada su loši odnosi unutar samih zemalja regiona i između njih treba biti dobro obazriv.

"Dobro bi bilo da svi budu obazriviji i da ne koriste međusobne odnose za unutrašnje i političke svrhe i ubiranje poena kod sopstvenog biračkog tela, što je, inače, manir kod svih naših političara. To bi doprinelo da se relaksira situacija u regionu, a ovako situacija nije dobra, zahvaljujući tome što državnici više vode računa kako da kod svog biračkog tela ostave što bolji utisak, kao da su oni najveći zaštitnici svog naroda ili biračkog tela na koje preferiraju", konstatuje Popov.

I analitičar iz Sarajeva Esad Bajtal smatra da bi državnik kao što je Bakir Izetbegović morao imati u vidu da se njegova poseta Novom Pazaru ne svodi samo na podršku Bošnjacima i da ona neće doprineti boljoj saradnji BiH i Srbije, nego će izazvati brojne reakcije.

Bajtal podseća da je sve više politička praksa u regionu da visoki funkcioneri posećuju delove pojedinih zemalja ili pojedine narode.

"Međudržavni odnosi se jačaju dolaskom i odlaskom u Beograd i Sarajevo, a ne dolaskom u Banjaluku ili odlaskom u Novi Pazar. To su očito ideologizirane priče i poruke koje se ne tiču života građana jedne i druge zemlje, o čemu, kao što vidimo po razlogu odlaska, niko i ne razmišlja. Dakle, da je to neka ekonomska posjeta, a ne ideološka, kao što očito jeste, to bi se razumjelo iako bi i tada bilo logičnije da se ide u Beograd, odnosno da se iz Beograda dolazi u Sarajevo, i da se razgovara tamo gdje države administrativno sjede, postoje i djeluju", ocenjuje Bajtal.

Esad Bajtal
Esad Bajtal

On je istakao da državni funkcioneri ne smeju da odlaze u posete zbog sebe i svojih stranaka, već građana i naroda država na čijem su čelu.

"To su elementare stvari ozbiljne politike koja mora zanemariti sve što je stranačko, privatno, etno i klero. Ozbiljne politike moraju razmišljati o svemu. Mora se ostati na visini zadatka, a zadatak kaže da je Izetbegović predstavnik svih građana BiH. Sve će se ovo iskoristiti u izborne svrhe i sa jedne i sa druge strane", tvrdi Bajtal.

Zbog Izetbegovićeve posete Novom Pazaru u petak će u centru tog grada biti izmenjen režim saobraćaja, a pojedini delovi ulica biće potpuno zavoreni, tako da će se sva vozila preusmeravati na alternativne pravce.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG