Dostupni linkovi

Udruženje novinara Srbije: Medijske radnike vakcinisati među prvima


Ilustrativna fotografija

U prioritetne grupe za vakcinaciju treba uključiti novinare i snimatelje koji svakodnevno izveštavaju, kao i druge medijske radnike, zatražilo je 14. januara Udruženje novinara Srbije (UNS) od Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i Kriznog štaba Vlade za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

"Redovno obaveštavanje građana o epidemiji i merama za njeno zaustavljanje ključan je deo borbe protiv širenja virusa", ukazao je UNS u saopštenju.

UNS je podsetio da je nekoliko novinara, njegovih članova, umrlo od posledica tog oboljenja i da su medijski radnici zbog prirode svog posla izloženi većem riziku od zaraze.

Prijavljivanje za vakcinaciju u Srbiji pokrenuto je u ponedeljak, 11. januara, na državnom portalu eUprava i do sada je, prema zvaničnim podacima, zainteresovanost za vakcinaciju izrazilo 170.000 ljudi.

Od 14. januara prijavljivanje je moguće i telefonom.

Imunizacija u Srbiji formalno je počela 24. decembra, vakcinacijom prioritetne grupe stanovništva (zdravstveni radnici i korisnici domova za stare).

Prema planu vakcinacije Vlade Srbije, na listi prioriteta su i prosvetni radnici, državni službenici, vojska i policija, hronični pacijenti, a nakon toga slede ostali deovi stanovništva.

XS
SM
MD
LG