Dostupni linkovi

UNMIK odlučuje o srpskim opštinama posle bojkota izbora?


Štab UNMIK-a u Prištini, maj 2005.

U opštinama sa većinskim srpskm stanovništvom Štrpcu, Novom Brdu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu na izborima 17. novembra pobedile su albanske stranke, pošto su Srbi bojkotovali izbore.

Ali, pitanje uspostavljanja novih vlasti se neće tako brzo rešiti.

Misija UN je najavila da će do zvaničnog proglašenja rezultata razgovarati sa kosovskim institucijama i zajednicama u cilju pronalaženja rešenja za formiranje lokalne vlasti u srpskim sredinama.

Kako uspostaviti novu vlast u srpskim opštinama Novo Brdo, Štrpce, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan posle bojkota izbora? To je problem koji će prema najavama šefa UNMIK-a Joakima Rikera biti rešen do potpisivanja rezultata izbora.

Šef UNMIK-a je razgovarao sa srpskim i albanskim predstavnicima opštine Štrpce, kojima je preneo da će se uskoro pronaći rešenje kako bi manjinske zajednice bile adekvatno zastupljene u organima vlasti, posle loših rezultata zbog bojkota izbora. Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko kaže da će odluka biti doneta posle 4. decembra.

Za pet srpskih opština, Novo Brdo, Štrpce i tri opštine na severu Kosova, odluku će doneti specijalni predstvnik posle potvrđivanja zvaničnih rezultata izbora. Šef UNMIK-a će u tom pogledu razgovarati sa institucijama kako bi se zaštitili interesi zajednica,” rekao je Ivanko.

Srbi su bojkotovali izbore i tako izgubili vlast u većinskim opštinama, ali su zato glasali Albanci koji su manjina u tim opštinama. Međutim, vlast se neće samo na osnovu tih glasova formirati, zato UNMIK traži rešenje.

Jedan od lidera kosovskih Srba Oliver Ivanović kaže da u srpskim opštinama neće moći da deluje čisto albanska vlast i stoga upozorava da može doći do destabilizacije. On je pozvao kosovske institucije i UNMIK da reše problem.

U tom smislu predlažem da oni traže rešenje koje će omogućiti da se ne pravi nova provokacija koja bi uznemirila preostalo srpsko stanovništvo i samim tim dovela do novih sukoba, jednostavno do sukoba može doći u mnogim poljima i po mnogim osnovama. Ne treba nam u ovakvoj napetoj situaciji još jedan element koji bi bio elemenat destabilizacije. Ne znam koje je to rešenje ali pretpostavljam da će UNMIK pribeći nekoj novoj uredbi.“

Misija Ujedinjenih nacija razmatra više opcija kako da uspostavi vlast kosovskih institucija na području opština u kojima Srbi čine većinu. Ranije je saopšteno da bi se mogao produžiti mandat postojećim vlastima ili će UNMIK imenovati nove zvaničnike.

Stručnjaci za lokalnu administraciju kažu da ovaj problem zahteva pragmatično rešenje. Arben Gaši (Gashi) smatra da se u slučaju srpskih opština ne može naći demokratsko rešenje pošto su Srbi sami sebe isključili iz takvog koncepta.

Kosovske institucije treba da izraze zabrinutost i pronađu pragmatično rešenje pošto je demokratski način propao. Rešenje će biti kratkoročno i u određenom trenutku možda i ponoviti izbore kako bi se dobile demokratske institucije,” kaže Gaši.

Kosovski Srbi su posle poziva vlasti u Beogradu bojkotovali kosovske izbore. Lideri kosovskih Srba su upozorili na posledice bojkota, među kojima se kao najveći problem navodi upravo gubitak lokalne vlasti.

Do sada u tim opštinama na vlasti su bili predstavnici izabrani na lokalnim izborima 2002. godine. Ostaje da se vidi kakvu će odluku doneti UNMIK, pošto 4. decembra objavi zvanične rezultate izbora održanih 17. novembra.

XS
SM
MD
LG