Dostupni linkovi

Kako pakistanska vlada finansira 'Univerzitet za džihad'


Vjerski studenti prisustvuju predavanju na Darul Uloom Haqqania, islamskom seminaru i alma mater nekoliko talibanskih vođa u provinciji Khyber Pakhtunkhwa u Pakistanu.
Vjerski studenti prisustvuju predavanju na Darul Uloom Haqqania, islamskom seminaru i alma mater nekoliko talibanskih vođa u provinciji Khyber Pakhtunkhwa u Pakistanu.

Piše: Frud Bezhan (Prevela: Asja Hafner)

Takozvani univerzitet džihada u Pakistanu vodi čovjek koji se proglasio "ocem talibana", među čijim bivšim studentima se ubrajaju neki od najozloglašenijih terorista na svijetu.

Univerzitet takođe dobija milione dolara pomoći od vlade u obnovi provincije Khyber Pakhtunkhwa duž pakistansko-afganistanske granice i pored toga što Islamabad sprovodi nacionalni program za suzbijanja ekstremizma.

Darul Uloom Haqqania vjerski seminar, lociran u Akora Khattak na sjeverozapadu Pakistana, poznat je po fundamentalističkim islamskim propovijedima i odškolovanju generacije boraca za afganistanske talibane i Teherik-e talibane u Pakistanu (TTP), takođe poznatih kao pakistanski talibani.

Otprilike 3.000 mladih muškaraca sa bradama i vjerskim kapicama studira na raskošnom Haqqania kampusu – smještenom oko 50 kilometara istočno od Khyber Pakhtunkhwa glavnog grada, Pešavara, i 90 kilometara zapadno od glavnog grada države, Islamabada – što ga čini jednim od najvećih edukativnih islamskih centara na svijetu.

Kao što se i očekuje od islamske obrazovne institucije, studenti napamet uče Kur'an i studiraju Islamski zakon kao i učenja poslanika Muhameda. Ali, učenje seminara ukorijenjeno je u sunitskom Deobandi pokretu, koji se razvio u Indiji u krajem 19. vijeka kao opozicija britanskom kolonijalizmu, za njega je tipično da ohrabruje svoje pristaše da sprovode nasilni džihad što je ovom seminaru donijelo negativnu reputaciju.

"Studenti fakulteta i bivši studenti intimno su povezani sa nekoliko militantnih grupa", rekao je stručnjak za Afganistan i Pakistan sa univerziteta Queen's u Belfastu Michael Semple.

"Afganistanski talibani najvjerovatnije imaju najbolje razvijene veze i sistematski regrutuju nove mlade diplomce", dodaje. "Ovo čak nije ni djelimično skrivena djelatnost. Regrutovanje djeluje kao što bi profitabilne kompanije vršile pronalaženje osoblja na sajmovima za zapošljavanje."

Istorija nasilja

Neki od ozloglašenijih diplomaca je dugogodišnji afganistanski talibanski lider Mullah Mohammad Omar, koji je umro 2015. godine u Pakistanu, i Dželaludin Hakani, vođa pakistanske Hakani mreže koja je povezana s afganistanskim talibanima.

Za Asima Umara, vođu južnoazijskog krila Al-Qaede, takođe se vjeruje da je studirao na Darul Uloom Haqqania. Pakistanske novine Dawn (Zora / Sabah) takođe su izvijestile da su dva osumnjičenika uključena u pokušaj atentata iz 2007. godine na pakistansku premijerku Benazir Buto, takođe prisustvovala seminaru. Sa Haqqania odbacuju ove tvrdnje.

Sami-ul Haq, vjerski vođa Darul Uloom Haqqania
Sami-ul Haq, vjerski vođa Darul Uloom Haqqania

Voditelj seminara, Sami-ul Haq, koji sredinom marta 2018. nije uspio u svojoj kandidaturi za pakistanski Senat, ne stidi se veza Darul Uloom Haqqania sa afganistanskim talibanima. Osamdesetogodišnji imam s ponosom prihvata naziv "otac talibana" i izjavljuje u intervjuu iz 2009. da se njegovi učenici trebaju boriti protiv američkih snaga u Afganistanu. Citiran je kako je opisivao Mullah Omara kao 'anđela' (meleka) i jednog od svojih najboljih učenika.

Seminar – koji je inicirao Haqov otac 1947. godine, iste godine Pakistan je dobio nezavisnost od britanskog radže – objavio je, u dva voluma, kolekciju dokumenata kroz koje se hvališe svojom ulogom u 'afganistanskom džihadu'. Tokom rata između Afganistana i Sovjeta, 1979-80. seminar je primio milione u donacijama i obezbijedio hiljade boraca u ratu. Tokom tog perioda seminar je postao plodno tlo za regrutaciju u islamističke grupe.

"Mnogi učenici ove medrese (vjerske škole) su se borili u Afganistanu i Pakistanu i pridružili se trupama i afganistanskih i pakistanskih talibana", kaže pakistanski novinar i stručnjak za talibane Rahimullah Jusufzai. "Ne idu svi studenti da se bore, ali što više radikala se pridruži ovim militantnim grupama i zauzme vodeće pozicije u tim grupa."

Jusufzai je rekao da dok Darul Uloom Haqqania nije kamp za obuku terorista, njegovi bivši studenti pružaju uticajne prethodnike za sadašnje studente koji postaju njihovi sljedbenici. Seminar takođe promoviše narativ koji rezonira među mnogima u Pakistanu – da zapad napada islam.

Milioni kroz javne fondove

Godinama, Pakistan je obećavao da će suzbijati vjerske škole koje propovijedaju nasilje i koje su mjesta za regrutaciju domaćih i stranih islamističkih militanata.

Ipak, radikalni seminari kao što je Darul Uloom Haqqania nastavlja da slobodno djeluje i čak dobija finansije iz državnih fondova.

U februaru, vlada provincije Khzber Pakhtunkhwa dala je seminaru 2,5 miliona američkih dolara kako bi pomogla društveni uticaj ove kontroverzne institucije. Opozicioni političar Imran Khan, pakistanske stranke Tehrik-e Insaf (PTI) takođe je dao 2,7 miliona američkih dolara iz javnih fondova Darul Uloom Haqqania u 2017. godini.

Analitičari kažu da su fondovi korišteni za renoviranje velikog kampusa ovog seminara a ne da se moderniziraju ili uključe različita učenja u već postojeći program.

Pakistanski političari su napali odluku konzervativaca PTI-ja koji imaju vrlo bliske veze sa teškolinijaškim islamskim političkim strankama i ličnostima.

Bilaval Buto Zardari, predsjednik Pakistanske narodne partije je rekao da je "šteta", dok je Sajed Alam Mehsud, predsjednik nacionalističke partije Wolesi Tewhrik rekao da je ovaj potez "dokazao" da je vlada 'podržavala ekstremističke elemente'.

'Težak zadatak'

Pakistan je pokrenuo nacionalni akcijski plan kako bi se suprotstavio ekstremizmu nakon napada u decembru 2014. kada je napadnuta vojna škola gdje su talibanski militanti ubili preko 150 ljudi, većina su bila djeca. Plan uključuje registraciju vjerskih škola i reformu njihovih školskih planova tako što će se predstaviti i moderni i sekularni predmeti.

"Donošenje reformi je, kako se čini, težak zadatak", kaže Jusufzai. "Ove škole i njihove ideologije ustoličene su tokom dugog vremenskog perioda i danas imamo milione studenata koji su završili te škole. Mislim da nedostaje pažnje koje bi vlasti trebali da usmjere na njih."

Semple je rekao da su ovi seminari i njihovi vodeći predavači postali višestruko utjecajni i moćni u društvu i politici Pakistana.

Takođe kaže da to objašnjava odluku PTI-ja da donira Darul Uloom Haqqania i njihovog vođu Haqa, vođu Jamiar Ulema-e Islam političke partije koja će učestvovati u opštim izborima tokom 2018. godine.

"Seminar i njegov lider, Sami-ul Haq, imaju veliku mrežu bivših studenata širom zemlje", rekao je. "Vrlo je značajno da se primijeti da je Sami-ul Haq i njegova mreža političkih uticaja bila presudna u odluci PTI-ja koja je obezbijedila finansije."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG