Dostupni linkovi

Počela Univerzijada


U naredne dve nedelje glavni grad Srbije biće centar svetskog sporta. Premijer Srbije Mirko Cvetković zvanično je u sredu uveče u beogradskoj Areni otvorio Univerzijadu, na kojoj će se do 12. jula takmičiti sportisti studenti iz 145 zemalja.

Na stadionu Crvene Zvezde je postavljena najmodernija atletska staza u regionu. Nju su probali neki takmičari, ali i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

RSE: Kakva je staza, gospodine Đeliću?

Đelić: Staza je… Staza je jednostavno olimpijska, ima mnogo dobar start! Ovo je srpska Univerzijada i od večeras je Beograd centar sveta. Na ovom takmičenju u Beogradu biće cvet naše mladosti i jasno je da naša zemlja ima budućnost.

Božidar Đelić na stazi, Foto: B92
Na tartan stazi “Mondo rubber”, na kojoj je u Pekingu Usein Bolt postavio svetski rekord na 100 metara, na istoj dužini sa legendom srpske atletike Danetom Koricom na beogradskoj Marakani oprobao se potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić, ali doduše nije postigao najbolje svetsko vreme, jer je ipak trčao u odelu. Ali, provera je uspela, jer je to bio poslednji i najzahtevniji objekat koji je trebalo pripremiti za Univerzijadu.

Dane Korica, nekadašnji jugoslovenski rekorder na 5.000 metara i 1973. osvajač zlata na Univerzijadi u Moskvi, rekao je za naš program da će takmičenje studenata-sportista u Beogradu mnogo doneti Srbiji:

"Univerzijada je šansa za naš sport, obnovljeni su mnogi objekti što će doprineti da se u svetu popravi imidž Srbije, i da naši mladi naraštaji i budući sportisti dobiju prave uslove za trening. Hvala Bogu da je na kraju sve isplao kako treba, i nadam se da će ovo biti uspešno takmičenje."

Više od 9.000 sportista


Na Univerzijadi u Beogradu učestvuje više od 9.000 sportista iz 142 zemlje, koji će se takmičiti u 15 sportova. Ovaj događaj obezbeđuje 6.000 policajaca, a pomaže 1.000 volontera iz Srbije i drugih država.

U Novom Beogradu izgrađeno je Univerzitetsko selo za smeštaj svih učesnika, na cijem otvaranju je Erik Santron, generalni sekretar Svetskog univerzitetskog sportskog saveza, rekao da su srpske vlasti uz ogromne napore uspele da pripreme Univerzijadu, uprkos poteškoćama u ekonomskoj krizi:

Atletska staza, Foto: B92
"Želeo bih da izrazim našu iskrenu zahvalnost za dobrodošlicu. Nema sumnje da će 9.000 učesnika po povratku u svoje zemlje biti najbolji ambasadori Srbije i Beograda, i da će ceniti vašu gostoprimljivost, srdačnost i kulturnu baštinu koju ćete im ovde ponuditi. Hvala vam od srca."

Osim Beograda, studenti-sportisti takmičiće se i u Vršcu, Obrenovcu, i Smederevu, ali je glavni grad podneo najveći teret u organizaciji. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da je prestonica, uprkos brojnim problemima tokom priprema, spremna za Univerzijadu:

"Najvažnije je da su Beograđani takvi ljudi da sve one koji dolaze kod nas prime otvorenog srca i raširenih ruku, i da svi oni koji su jednom došli u Beograd opet hoće da se u njega vrate. Svaki grad u svetu može da napravi objekte, ali ja verujem da samo Beograd sa svojim ljudima može da napravi takvo domaćinstvo svim tim mladim ljudima koji su došli."

Važno je nadmetanje, ali i druženje


Za ovo takmičenje renovirani su mnogi objekti od ukupno 57 borilišta na kojima će se studenti nadmetati. Svetski univerzitetski sportski savez ništa ne prepušta slučaju, pa je u kontroli i komesar Ilka Tapani, koji je za naš program rekao da je na kraju vrlo zadovoljan:

"Pre samo tri meseca neki objekti su bili u veoma lošem stanju, ali od tada se mnogo radilo i nakon rekonstrukcije smo za Univerzijadu dobili moderan stadion i druge objekte. Verujemo da ćemo imati vrhunsko takmičenje i, verovali ili ne, očekujemo i neki atletski svetski rekord."

Zadovoljni su i sportisti, a pogotovu srpski takmičari, koji će konačno imati prave uslove za takmičenje na domaćem terenu. Atletičari Nenad Lončar i Maja Pisić, raduju se nadmetanju, ali i susretu sa kolegama iz inostranstva:

Maskota Univerzijade
"Pozitivna je atmosfera, vidim da su strani sportisti zadovoljni, hrana i sve ostalo je super, stvarno je sve jako zanimljivo."

"Jako je lepo i veselo, i baš je odlična atmosfera. Kako se uđe u Univerzitetesko selo vidi se da je baš sve fantastično."


Igre mogu da počnu, i kako je rekao Božidar Đelić, predsednik Organizacionog odbora Univerzijade, neka pobede najbolji:

"Ali pre svega, da napravimo nova prijateljstva, i da pokažemo da će Srbija kao deo sveta i ovog puta dati doprinos jednoj prelepoj svetskoj manifestaciji. Welcome again, hvala puno!"


Na Univerzijadi u Beogradu učestvuje 276 sportista Srbije, koji se nadaju da će uvećati dosadašnji broj univerzitetskih medalja, kojih je u pedesetogodišnjoj istoriji ovih igara osvojeno ukupno 95.
XS
SM
MD
LG