Dostupni linkovi

United Media namjerava da kupi koncern Vijesti


United Media, vodeća medijska kompanija u jugostočnoj Evropi, potpisala je pismo o namjerama da otkupi 51 odsto Vijesti, novine, portala i televizije iz Crne Gore, saopšteno je u zajedničkom saopštenju.

Prema pismu o namjerama, United Media se, kao novi dioničar, obavezuje da poštuje i štiti uredničku nezavisnost i autonomiju Vijesti. Glavni urednik će i dalje biti biran na predlog lokalnih suvlasnika, kao i Media Development Investment Fund, investicionog fonda iz Njujorka koji podržava slobodu medija, i koji je od osnivanja manjinski dioničar Vijesti.

United Media je vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi, koja posluje u osam zemalja i u čijem portfoliu se nalazi 55 televizijskih kanala, uključujući N1 i Novu TV, dnevni listovi među kojima su Danas i Nova, te brojne radio stanice.

Nezavisni dnevnik Vijesti osnovan je 1997. godine, televizija 2008. dok je portal ove godine proslavio deset godina postojanja.

Istraživanja o medijima i medijskim slobodama, Centara za demokratiju i ljudska prava CEDEM u okviru projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih medija za izvještavanje o ljudskim i manjinskim pravima”, koji je podržan od strane ambasade SAD u Podgorici iz februara ove godine ukazije da je portal Vijesti najposjećeniji portal u Crnoj Gori a televizija Vijesti, koja ima nacionalnu pokrivenost, najgledanija

I Centar za građansko obrazovanje u martu ove godine objavio je rezultate istraživanja, prema kojem je portal Vijesti najčitaniji u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG