Dostupni linkovi

United Airlines otpušta osoblje koje odbija vakcinu


Avion kompanije United Airlines

Skoro 600 zaposlenika United Airlinesa suočeno je s otkazom zbog nepoštivanja politike kompanije o vakcinisanju protiv COVID-a 19.

Velika većina od 67.000 američkog osoblja dostavilo je dokaz o vakcinisanju, što je bilo potrebno do ponedjeljka (27. septembar).

"Ovo je bila možda teška odluka, rekli su šefovi kompanije u dopisu zaposlenicima.

Aviokompanija sa sjedištem u Chicagu postavila je svoje zahtjeve prema osoblju u augustu.

Njegovi zaposlenici u SAD-u morali su dostaviti dokaz o vakcinisanju, ili dokaz o primljenoj prvoj ili drugoj dozi vakcine do roka 27. septembra.

Skoro 600 radnika (593) koji su odbili vakcinu protiv korona virusa i nisu podnijeli zahtjev za izuzeće zbog vjerskih ili zdravstvenih razloga sada se suočavaju s gubitkom posla.

"Naš razlog za zahtjevom za vakcinisanje svih zaposlenih u Sjedinjenim Američkim Državama sa sjedištem u SAD-u bio je jednostavan - kako bismo zaštitili naše ljude - a istina je sljedeća: svi su sigurniji kada su svi vakcinisani, a zahtjevi za vakcinom funkcionišu", rekli su izvršni direktor Scott Kirby i predsjednik kompanije Brett Hart u utorak (28. septembar).

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

"Ovo je bila možda teška odluka, ali očuvanje našeg tima uvijek nam je bio prioritet", rekli su.

Neki od tih zaposlenika mogli bi ostati zadržani ako su primili dozu vakcine i jednostavno nisu podnijeli dokaz o vakcinisanju - ili ako su vakcinisani prije službenih sastanaka o tom pitanju, saopštila je kompanija.

United Airlines je rekao da će se pridržavati pravila navedenih u sindikalnim sporazumima o otpuštanju. Proces bi mogao trajati sedmicama ili mjesecima.

Dodatnih 2.000 zaposlenika zatražilo je izuzeće od nove politike firme.

Ranije je rečeno da će one koji su izuzeti staviti na privremeni, neplaćeni odmor od 2. oktobra. Ali ti su planovi sad na čekanju nakon što je šest zaposlenika podnijelo tužbu osporavajući tu politiku.

XS
SM
MD
LG