Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Unija poslodavaca nezadovoljna kriznim mjerama Vlade


Bilbord na Međunarodni dan rada u Crnoj Gori - ilustrativna fotografija: Savo Prelević
Unija poslodavaca Crne Gore nije zadovoljna postupcima Vlade i Saveza sindikata tokom perioda krize, jer su, po ocjeni ove asocijacije, izostali konkretni dogovori i aktivnosti što bi, navodno, pomoglo preduzećima da se lakše izbore se nagomilanim problemima.

Predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović smatra da je država imala na raspolaganju niz mehanizama kojima je mogla da podrži preduzeća, ali da ih nije iskoristila.

"Malim i srednjim preduzećima mnogo znači, ako im država samo malo pomjeri rok za uplatu poreza i doprinosa", rekao je Mitrović za Vijesti.
Malim i srednjim preduzećima mnogo znači, ako im država samo malo pomjeri rok za uplatu poreza i doprinosa, kaže Predrag Mitrović.

Direktor Direkcije za mala i srednja preduzeća Zoran Vukčević, za RSE kaže da se stvari ne smiju posmatrati samo iz sopstvene perspektive.

"Tačno je da nikome nije u interesu da je 16 hiljada preduzeća u blokadi, ali je isto tako tačno da država primjenjuje nege metode i mjere u granicama mogućeg. Mislim da takve konstatacije moraju biti potkrijepljene i nekim dokazima i moraju se, prije svega razumjeti i sa aspekta onoga koji kritikuje i onoga na koga se kritika odnosi. Ponekad mi u Crnoj Gori ne razmišljamo na taj način nego jednostavno gledamo samo svoju stranu,"
kaže Vukčević.

U Uniji poslodavaca nijesu zadovoljni odnosom Vlade, ali ni radnicima. Iako je golim okom vidljivo da su radnici u najtežoj situaciji, odnosno, da podnose najveći teret ekonomske krize, u Uniji poslodavaca smatraju da su upravo poslodavci izmoreni i na samoj ivici održivosti, a da sindikalne organizacije nemaju senzibilitet za potrebe i probleme poslodavaca, odnosno, da samo iznova traže nove benefite, popuste i zahtjeve.

Kritike i na račun poslodavaca


Radnici su itekako strpljivi i kada plate kasne mjesec, dva i tri i četiri i pet mjeseci i kada su isplate u pitanju i kada su u pitanju bilo kakve privilegije, tako da ni o kakvim privilegijama zaposlenih ne može biti govora, kaže Zoran Đurišić.
Portparol Saveza sindikata Zoran Đurišić ne prihvata takve ocjene.

"Naprotiv. Radnici su itekako strpljivi i kada plate kasne mjesec, dva i tri i četiri i pet mjeseci i kada su isplate u pitanju i kada su u pitanju bilo kakve privilegije, tako da ni o kakvim privilegijama zaposlenih ne može biti govora. Tu se radi o ugovornom odnosu poslodavca i zaposlenog. Mislimo da su radnici itekako raspoloženi da rade i spremni su da rade, a država i poslodavci dužni su da im to omoguće," smatra Đurišić.

U Uniji poslodavaca podsjećaju da poslodavci, iako su za to postojali ekonomski razlozi, nijesu otpuštali zaposlene, a tu činjenicu priznaju i sindikalci.

Međutim, Đurišić smatra da su u prethodnom periodu, privilegovani bili upravo poslodavci, koji se sada žale na nezavidan položaj.
Protest radnika "Duvankomerca", jun 2009. Foto: Savo Prelević

"Mislim da su poslodavci u zadnje dvije tri godine bili povlašćeni kod države ne plaćanjem poreza, odgađanjem obaveza i raznim drugim privilegijama što se za zaposlene ne može reći. Zaposleni ljudi u Crnoj Gori su prezaduženi, imaju velika kreditna opterećenja. Doduše, velikih otpuštanja nije bilo, a mi se nadamo da ih neće ni biti jer bi svako otpuštanje bi bilo težak udar i vjerovatno bi izazvalo žestoku reakciju Sindikata. Ne vidim razlog da se Unija poslodavaca žali za svoj položaj i na svoje mjesto," rekao je on.

Pored Vlade i sindikalnih organizacija, poslodavcima ne imponuje ni odnos bankarskog sektora. Mitrović je nezadovoljan zbog, kako kaže, potpune neosjećajnosti i nerazumijevanja domaćeg bankarskog sektora za privredu, koja se odražava prije svega kroz otežani pristup kreditima.


Ovaj stav je komentarisao i Vukčević.

"Osjećanja i emotivne izlive teško da to u tržišnoj ekonomiji postoji. Moraju postojati jasne procedure i pravila i njihovo poštovanje. Ono što je tačno to je da je bankarski sektor u Crnoj Gori mogao svojim instrumentima i mehanizmima da utiče na to da određenom broju preduzeća omogući da lakše prebrode uticaj krize. Tu, prije svega mislim na ne baš toliko restriktivnu kreditnu politiku i da su tu mogli da se traže neki kriterijumi koji bi na neki način bili blaži, naravno, poštujući neke uslove. Sa tog aspekta je sigurno da je bankarski sektor mogao da svoju poslovnu politiku pripremi malo realnije i da je sprovodi realnije, ali i da tu svoju poslovnu politiku usmjeri ka trenutnoj situaciji na tržištu," kazao je Vukčević.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG