Dostupni linkovi

Uniformisanje vlasti loše po odnose Beograda i Vojvodine


Ilustracija
Ilustracija
Pet do deset opština u Vojvodini bi, prema najavama naprednjaka i socijalista, trebalo do kraja godine da dobiju promenjenu vlast po republičkom modelu. Najprivlačniji za preuzimanje vlasti od velikog broja lokalnih samouprava je Novi Sad. Takva promena vlasti mogla bi, međutim biti problematična sa stanovišta odnosa Beograda i Vojvodine.

Pod motom da je narod glasao za promene naprednjaci žele da promene vladajuću koaliciju u Novom Sadu koju uz pomoć socijalista, njihovih partnera na republičkom nivou, predvode demokrate. Predsednik Skupštine Srbije i visoki funkcioner Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović kaže da se insisitra na promeni vlasti u onim lokalnim samoupravama koje funkcionišu loše.

"Želimo da pokažemo da nećemo ravnodušno stajati sa strane, imamo i određenu odgovornost i zato smo i insistirali na tome da naši koalicioni partneri u tim opštinama sa nama formiraju vlast, jer smatramo da su građani Srbije glasali za promene. Imamo predsednika republike koji je bio kandidat SNS-a, vladu koju najvećim delom čini SNS, i želimo da pokažemo da hoćemo da preuzmemo taj teret odgovornosti i da pokažemo da ćemo određenim merama poboljšati kvalitet života ljudi u tim gradovima", rekao je Stefanović.

No kako stvari sada stoje naprednjaci upkos obećanjima socijalista još uvek nisu uspeli da ih ubede da raskinu dosadašnju koaliciju sa demokratama.

Novosadski advokat Slobodan Beljanski kaže za RSE da tendencije ka unifikaciji vladajućih garnitura na svim nivoima ne bi bile u skladu sa političkim liberalizmom i demokratskim pluralizmom.

“Naprotiv, one otkrivaju autoritarni karakter vlasti. Zbog narušavanja principa a ne zbog mogućih personalnih promena one nisu dobrodošle. Pogotovo nisu u našim uslovima jer predstavljaju pretnju da dođe do neprirodnog nivelisanja svih razlika i do podređivanja posebnih svojstava pojedinih lokalnih sredina sudu partijskih centrala”, ocenjuje Beljanski.
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

U međuvremenu su oštre optužbe razmenili i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i novosadski gradonačelnik Igor Pavličić.

“Tamo je postao gradonačelnik čovek koji je najslabiji rezultat imao u istoriji tog grada. Kad kažem najslabije rezultate, ne želim čak ni da naglašavam da je umešan u mnogo korupcionaških afera“, izjavio je Vučić.

Pavličić je podsećajući da je lista Demokratske stranke osvojila najviše glasova na majskim izborima u Novom Sadu odgovorio da je reč o neistinama i pritiscima na stabilne lokalne samouprave čime se šalje poruka svima koji nisu politički podobni da se povuku.

Dva napadna ćutanja

Novosadski naprednjaci već mesec dana pokušavaju da sa socijalistima formiraju gradsku vlast. SPS je u koaliciji sa DS i LSV u Novom Sadu, ima mesto zamenika gradonačelnika i kontrolu nad nekoliko javnih preduzeća. SNS čak preti, prema najavama pojedinih funkcionera, da će krajem avgusta na Glavnom odboru preispitati koaliciju sa socijalistima koji za sada izgleda nisu spremni da poslušaju savet svog lidera Ivice Dačića i naprave vlast po republičkom modelu gde je to moguće.

To je želja ljudi, koji su već godinama blizu vlasti a nisu na vlasti, da leče svoju političku frustriranost, kaže Duško Radosavljević, predsednik Vojvođanske politikološke asocijacije, ali napominje da bi takva promena vlasti bila problematična sa stanovišta odnosa Beograda i Vojvodine.

“Gradska vlast ne može u ovom trenutku da se promeni a da to ne bude uplitanje republičke vlasti. Mi imamo jednu situaciju da želimo da uniformišemo vlast i da sve koalicije odnosno vlasti liče od opštine do nivoa republike, da budu istovetne. To nije dobro ni za demokratiju ni za ostvarenje ljudskih i građanskih prava. Jednostavno nije dobro zato što nemate korektiv vlasti”, kaže Radosavljević.

Namera o formiranju vlasti na lokalu po uzoru na republički model gde okosnicu vlade čine naprednjaci i socijalisti posebno je osetljiva kada je reč o vojvođanskim gradovima jer dolazi nedugo nakon odluke Ustavnog suda Srbije o ukidanju više od 20 nadležnosti Vojvodine, među kojima su i da Novi Sad ne može biti glavni grad i da Vojvodina ne može imati kancelariju u Briselu. Kao i najava o formiranju autonomističkog fronta Vojvodine za njenu odbranu.

“To neće pogoršati već jako lošu situaciju nastalu odlukom Ustavnog suda jer imamo dva napadna ćutanja, jednu bolnu ćutnju imamo koja vrišti već sada, i republičke i pokrajinske vlade, jer se nikome ovo pitanje ne rešava. Ovakve situacije i ovakvi ekcesi samo mogu dolivati ulje na vatru i povećani stepen nezadovoljstva ili nekog bednog trijufalizma, malog sa neke druge strane pospešivati, ali to nije to nije način kako se mogu rešavati problemi”, ocenjuje Duško Radosavljević iz Vojvođanske politikološke asocijacije.

Iako sada deluju nepokolebljivo u nameri da promene novosadsku vlast, ipak poruka njihovog lidera Aleksandra Vučića možda govori u prilog tome da se u to neće ići po svaku cenu.

“Hoćemo da donesemo promene i Novosađanima kao i svim drugim građanima Srbije ako možemo. Ako ne možemo, ja to uvek kažem, nije kraj sveta”, poručio je Vučić ovih dana.
XS
SM
MD
LG