Dostupni linkovi

Šef UNHCR izjavio da Rusija krši principe zaštite dece u Ukrajini


Deca na mestu ruskog granatiranja, 26. januar 2023. godine
Deca na mestu ruskog granatiranja, 26. januar 2023. godine

Rusija krši "osnovne principe zaštite dece" u ratnim vremenima dajući ukrajinskoj deci ruske pasoše i dajući ih na usvajanje, rekao je 27. januara šef Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Filipo Grandi u intervjuu Rojtersu.

Grandi je rekao da je predsednik Volodimir Zelenski zatražio od agencije da "učini više" da pomogne deci iz okupiranih regiona kojima se to dešava.

"Davanje deci (ruskog) državljanstva ili njihovo usvajanje protivno je osnovnim principima zaštite u situacijama rata", rekao je Grandi.

"To je nešto što se dešava u Rusiji i ne sme da se desi", dodao je on.

Zelenski je, nakon sastanka sa Grandijem u sredu, pozvao na uspostavljanje mehanizama za "zaštitu i povratak" dece i odraslih deportovanih u Rusiju od početka ruske invazije na Ukrajinu prošlog februara, kao i za kažnjavanje odgovornih.

U Moskvi, portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Grandija da je "ćutao kada su deca stradala" kao rezultat, kako je rekla, ukrajinskog granatiranja u regionu Donbasa nakon što su promoskovski separatisti proglasili nezavisnost 2014.

Grandi je rekao da UNHCR nije u stanju da proceni broj dece koja su dobila pasoše ili su data na usvajanje, jer je pristup Rusiji bio izuzetno ograničen.

"Tražimo pristup sve vreme, a pristup je bio prilično redak, sporadičan i nije neometan", rekao je on.

Mogući trendovi izbegličke krize u Ukrajini

Šef UNHCR-a je istakao dva potencijalna buduća trenda izbegličke krize u Ukrajini.

Izbeglice bi mogle da se vrate sa poboljšanjem vremenskih uslova, kao što se dogodilo tokom 2022. kada je agencija primetila stotine hiljada povratnika – iako je to kretanje zaustavljeno sa početkom hladnog vremena.

Tipično ledena zima u Ukrajini je ove godine još oštrija zbog ruskih raketnih udara na energetsku infrastrukturu, što je dovelo do nestanka struje, vode i grejanja.

Grandi je takođe upozorio da bi povećanje sukoba moglo da izazove novi talas izbeglica, uz prepostavku da bi ta raseljenja bila interna.

"Ono što smo videli u poslednjih nekoliko dana nije mnogo obećavajuće u ovom pogledu, svi predviđaju da će doći do porasta neprijateljstava, eskalacije... i to će verovatno dovesti do većeg raseljavanja". dodao je.

Od početka rata u Ukrajini osam miliona ljudi izbeglo je u inostranstvo, a još nekoliko miliona su interno raseljena lica.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG