Dostupni linkovi

UNESCO nastoji da zaštiti ukrajinsko kulturno nasleđe


Spomenik Bogdanu Hmeljnickom i crkva Svete Sofije u Kijevu
Spomenik Bogdanu Hmeljnickom i crkva Svete Sofije u Kijevu

Agencija Ujedinjenih nacija za kulturnu baštinu (UNESKO) saopštila je u utorak da je pojačala zaštitne mere za očuvanje ugroženog kulturnog nasleđa Ukrajine u svetlu invazije Rusije, prenosi Rojters.

„Prvi izazov je da se obeleže lokaliteti i spomenici kulturnog nasleđa i da se podseti na njihov poseban status zaštićenih područja prema međunarodnom pravu“, saopštila je generalna direktorka UNESCO-a Odri Azulej.

Da bi se izbegla namerna ili slučajna šteta, agencija obeležava kulturna mesta i spomenike u Ukrajini prepoznatljivim amblemom „Plavi štit“ iz Haške konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba iz 1954. godine.

„To se čini i zbog da su Rusija i Ukrajina dve zemlje koje su ratifikovale ovu važnu konvenciju“, rekao je za Rojters Lazare Elundu Asomo, direktor UNESKO centra svetske baštine.

"Međunarodne konvencije, kada ih ratifikujemo, obavezujemo se da ćemo ih poštovati", rekao je on i dodao da Unesko prati sve lokacije u Ukrajini gde bi kulturno nasleđe moglo biti ugroženo.

U partnerstvu sa Institutom Ujedinjenih nacija za obuku i istraživanje (UNITAR), agencija procenjuje štetu analizirajući satelitske snimke za prioritetne lokacije koje su ugrožene ili su već pogođene.

Desetak takvih lokaliteta već je obuhvaćeno sistemom monitoringa, navodi se u saopštenju UNESKO-a.

Od imovine koja se nalazi na listi svetske baštine, UNESKO smatra prioritetom katedralu Svete Sofije u glavnom gradu Ukrajine Kijevu i povezane manastirske zgrade.

Takođe se nadgleda Odesu, grad na jugu Ukrajine, rekao je Elundu Asomo.

„Ne čekamo da mediji reaguju“, rekao je on, ističući hitnost obeležavanja lokaliteta.

UNESKO planira da se sastane u sredu i četvrtak sa ukrajinskim kulturnim profesionalcima, uključujući menadžere Svetske baštine i direktore muzeja, kako bi utvrdio da li im je možda potrebna tehnička ili finansijska pomoć.

XS
SM
MD
LG