Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Afera oko troškova za stan ambasadorke u Unesku


Poslednjih dana u Srbiji se digla velika prašina, pošto su mediji objavili podatak da se za stan u Parizu nove ambasadorke u Unesku, profesorke Zorice Tomić, izdvaja mesečno sedam hiljada evra.

S obzirom da je reč o akreditovanju u UN organizaciji koja se bavi obrazovanjem, naukom i kulturom koja ima mrežu volontera po celom svetu i ambasadore dobre volje, istraživali smo kod suseda u regionu - da li je uobičajeno da države, pogotovo one koje očekuju pomoć, donacije od svetske organizacije, imaju tako skupu infrastrukturu. Proverili smo i kako radi kanclearija Uneska u bogatom Londonu.

Iz kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića saopštavaju da on ne odobrava iznajmljivanje stana i rezidencije ambasadorke Srbije pri Unesku u Parizu po ceni od 7000 evra mesečno i da očekuje da se ugovor o zakupu uskoro revidira. To je poslednja vest vezana za aferu koja je izazvala velike reakcije javnosti.

Zorica Tomić je postavljena prošle godine za ambasadorku Uneska u Parizu pošto je to mesto dve godine bilo upražnjeno. Mediji su poslednjih dana pisali o ovom zakupu koji je previsok čak i u poređenju sa cenama luksuznih stanova u centru Pariza.

Gostujući na TV B92, ministar Vuk Jeremić je u potpunosti stao iza odluke o iznajmljivanju ovog preskupog prostora, pozivajući se na jednoglasnu odluku Vlade Srbije.Na kraju, izašli smo iz siromašnog regiona i „skoknuli“ do bogatog regiona. Milica Pešić, direktorka Instituta za medije i različitosti koja ima poslovne kontakte sa britanskim ogrankom Uneska, rekla nam je:

“Unesko Britanije je jedna skromna organizacija sa toliko malim prostorijama, da kad imaju sastanke izvršnih saveta, oni tu ne mogu da se smeste, već iznajmljuju prostorije na nekom drugom mestu. I nedavno, kad su nama dolazili gosti iz Maroka i Egipta, kolega iz Uneska nam je preporučio prostor koji oni iznajmljuju. Mi smo se zaprepastili . To košta 100 britanskih funti! MI, kao nevladina organizacija, imamo fond od 500 funti za iznajmljivanje prostora za jedan dan. Unesko Britanije je, dakle, jedna veoma skromna organizacija sa puno volontera koji tu rade,
" rekla je ona.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG