Dostupni linkovi

UNESCO: Veliki koralni greben kod Australije uvrstiti u ugrožene lokacije


Izbeljivanje Velikog koralnog grebena, 1998.
Izbeljivanje Velikog koralnog grebena, 1998.

Sistem velikih koralnih grebena kod Australije treba da bude stavljen na spisak ugroženih lokacija svetske baštine zbog štete koje su mu nanele klimatske promene, saopštila je UN organizacija za obrazovanje, nauku u kulturu (UNESCO).

Predlog izveštaja objavljen u ponedeljak ukazuje da nema apsolutno sumnje da je mreža korala kod australijske severoistočne obale u opasnosti. Preporučuje se da se ekosistem koralnih grebena doda spisku ugrožene svetske baštine, gde je uključeno 53 lokacija, kada Komitet svetske baštine bude razmatrao to pitanje u Kini u julu.

Poziva se Australija da preduzme "ubrzanu akciju" radi suzbijanja posledica globalnog zagrevanja, prenosi BBC.

Australija je saopštila da će se snažno usprotiviti toj preporuci. Radi se o najnovijem neslaganju u dugom sporu koji vode UNESCO i australijska vlada oko statusa te lokacije, navodi BBC.

Koralni greben koji se proteže 2.300 kilometara, kod severoistočne obale Australije, dobio je status lokacije svetske baštine 1981. zbog svog "ogromnog naučnog i suštinskog značaja".

Kada je UNESCO prvo razmatrao njegov "ugrožen" status 2017. Kanbera se obavezala da će uložiti više od tri milijarde australijskih dolara (2,2 milijarde američkih dolara) za popravljanje zdravlja grebena.

Međutim nekoliko slučajeva izbeljivanja grebena tokom poslednih pet godina dovelo je do rasprostranjenog gubitka korala.

Naučnici kažu da je glavni razlog podizanja temperature mora rezultat globalnog zagrevanja izazvanog korišćenjem fosilnih goriva.

Australija je međutim i dalje nevoljna da se obaveže na snažnije delovanje radi očuvanja klime. Ona je jedna od malobrojnih zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja se nije obavezala na cilj od neto emisije štetnih gasova do 2050. godine, navodi BBC

Australija je veliki izvoznik uglja i gasa, i nije ažurirala svoje klimatske ciljeve od 2015. godine. Njen sadašnji cilj za smanjenje emisija je da do 2030. dostigne 26 do 28 odsto nivoa iz 2005. godine, prenosi Beta. Ekološke grupe navode da odluka UNESCO-a ukazuje na slabo delovanje Australije po pitanju klime.

Ali, Australijske vlasti navele su da su "zaprepašćene" odlukom, ističući da je to preokret u odnosu na ranija uveravanja UN zvaničnika da taj korak neće biti preduzet.

"Klimatske promene su pojedinačna najveća pretnja za ekosisteme svetskih grebena i postoje 83 lokacije svetske baštine suočene sa pretnjama zbog klimatskih promena tako da nije fer da se samo izdvoji i apostrofira Australija", rekla je australijska ministarka za životnu okolinu Suzan Lej.

Ona je u obraćanju parlamentu rekla da Australija smatra da nije u redu da se izdvoji koralni greben koji se najbolje pazi na svetu za potencijalno stavljanje na spisak ugroženih lokacija.

Unesko, međutim, navodi u izveštaju da uprkos naporima australijske vlade ključni ciljevi o poboljšanju kvaliteta grebena nisu ispunjeni.

Veliki koraljni greben trpi "najgore zabilježeno izbjeljivanje"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

XS
SM
MD
LG