Dostupni linkovi

UNESCO: Institucije BiH da se odrede o izgradnji hidroelektrane Buk Bijela


Rijeka Drina
Rijeka Drina

Direktorica UNESCO Centra za kulturnu baštinu Mechtild Rössler zatražila je od bosanskohercegovačkih institucija da se odrede "u vezi sa informacijama o postavljanju kamena temeljca za izgradnju brane na Drini nizvodno od nacionalnog parka Durmitor u Crnoj Gori".

Rössler je ovo zatražila u pismu Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u vezi sa projektom izgradnje hidroelektrane Buk Bijela na Drini.

BiH se poziva na poštivanje međunarodne Konvencije "te da ne poduzima bilo kakve mjere koje bi mogle ugroziti kulturno ili prirodno naslijeđe u državama potpisnicama Konvencije".

Naime, u Foči, opštini na istoku BiH, je u ponedeljak 17. maja položen kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini, čiju gradnju će finansirati elektroprivrede Srbije i bh. entiteta Republike Srpske u iznosu 220 miliona eura.

Kamen temeljac položili su premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić i premijer RS Radovan Višković, a u zajedničkom preduzeću Hidroenergetski sistem "Gornja Drina" Elektroprivreda Srbije imaće udio od 51 odsto, a Elektroprivreda RS 49 odsto.

„Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti te upoznati druge nadležne institucije sa zahtjevima UNESCO-a. BiH mora poštovati međunarodne obaveze i ovo je još jedan pokazatelj da se ovakvi projekti ne mogu realizirati bez saglasnosti državnih institucija“, navela je tim povodom ministrica Turković.

Premijer RS Radovan Višković, je izjavio kako Bosna i Hercegovina nije nadležna za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela.

Ministarstvo vanjskih poslova je ranije uputilo i notu Republici Srbiji, čija je kompanija investitor u najavljenom projektu zajedno sa kompanijom u vlasništvu jednog od entiteta u BiH.

Izgradnja HE Buk-Bijela je pred Ustavnim sudom BiH nakon što su krajem prošle godine 24 parlamentarca pokrenula postupak, tražeći od te pravosudne institucije da stavi van snage odluku Republike Srpske o davanju koncesije za izgradnju hidroelektrana na Gornjoj Drini.

U apelaciji je navedeno kako odluke u vezi s državnom imovinom poput rijeka na međunarodnim granicama mogu biti donijete isključivo na nivou BiH.

Projektom hidroelektrana u gornjem toku Drine predviđena je gradnja tri hidrocentrale, Buk Bijela, Foča i Paunci.

XS
SM
MD
LG