Dostupni linkovi

Mandat Haškog suda biće produžen još tri godine


Zgrada suda u Hagu
Zgrada suda u Hagu
Savet bezbednosti UN produžio je mandat sudijama Međunarodnog krivičnog sudu za bivšu Jugoslaviju do kraja 2012. godine, saopšteno je iz svetske opganizacije u Njujorku. U Haškom tribunalu su nam objasnili da je najnovija odluka, inače doneta na telefonskoj sednici u trajanju od dva minuta, jedna u nizu i da ne znači da je time omeđeno trajanje rada samog Tribunala.

To je produženje rada sudija , a ne rok za zatvaranje Tribunala. Šta to znači za suđenje Radovanu Karadžiću, a šta za suđenje haškim beguncima Mladiću i Hadžiću , da li postoji mogućnost da oni izbegnu haškim sudijama?

Portparolka Haskog tribunala Nerma Jelačić rekla je za naš program da je Savet bezbednosti izašao u susret Tribunalu i uvažio procene predsednika Patrika Robinsona iznete početkom decembra da je potrebno više vremena nego što je to dato prethodnom odlukom najvišeg tela UN. Sud pozdravlja tu odluku “kao i jednoglasnu odluku Saveta bezbednosti da Tribunal treba imati potrebno vreme da dovrši sve predmete koji se nalaze u našim rukama”.
Savet bezbednosti izašao u susret Tribunalu - Nerma Jelačić

I Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu razume da je Savet bezbednosti prihvatio sugestije predsednika Suda i njegove argumente koji su doveli do produženja mandata sudijama praktično za dve godine.

“Ta odluka je potpuno racionalna, logična . Tužilaštvo za ratne zločine Srbije to pozdravlja i ono što mogu da kažem je da ćemo mi i dalje nastaviti svoju profesionalnu, dobru saradnju sa Haškim tribunalom”, objašnjava Bruno Vekarić.

Šta je sa suđenjem Radovanu Karadžiću? Nerma Jelačić je na to pitanje odgovorila: “Predmet koji se vodi protiv poslednjeg optuženog koji je predat Tribunalu , Radovana Karadžića, smatra se da će trajati do 2014. godine.”

DOMAĆE TUŽILAŠTVO NEĆE STATI

Za Srbiju je u ovom trenutku najvažnije pitanje šta sa preostalim beguncima -Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem? Da li oni mogu izbeći pojavljivanje pred Haškim sudom? Ovi rokovi, kaže naša sagovornica iz Tribunala Nerma Jelačić , ne važe za njih.

“Tribunal insistira da im se mora suditi pred Međunarodnim sudom”, objašnjava Jelačić.

Isto pitanje smo postavili i Brunu Vekariću iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije - šta će biti sa Hadžićem i Mladićem?

“Više puta ste čuli izjave i zvaničnika Tribunala i naše da će se naći model da se ti predmeti završe u Haškom tribunalu. Mislim da je to potpuno realno."

RSE: Znači, bez obzira na rokove, Hadžiću i Mladiću će biti suđeno pred Tribunalom?

"Ne želim da ja prognoziram šta će se desiti, to je moja preptostavka, ne bih želeo da to sutra bude naslov. To su procene koje mogu da daju jedino predstavnici UN."

RSE: Vas pitam samo kao nekoga ko radi u Tužilaštvu. Da li je ikada, i u jednom trenutku bilo reči da će ta dva slučaja biti negde drugde procesuirana, sem u Hagu?
Naćiće se model za suđenje Mladiću i Karadžiću - Bruno Vekarić

"Ne, nikada. Zvaničnici Haškog tribunala su izjavljivali da će se naći način kako će se ti predmeti završiti u Tribunalu. Prema tome, zaključujem da će ti predmeti biti zaključeni tamo.“

Advokat Fonda za humanitarno pravo Dragoljub Todorović smatra da će okončanje rada Haškog tribunala značiti i zaustavljanje domaćih aktivnosti u hvatanju ratnih zločinaca i suđenjima.

“Već sada se oseća polako povlačenje domaćeg Suda. Mada zločina ima mnogo i zločinaca ima mnogo - taj bi Sud trebalo i do sada da je mnogo više radio, već primećujem da nema novih inicijativa, nema prijava, nema hapšenja, nema zahteva za sprovođenje istrage . Oni postupaju samo pod pritiskom međunarodne zajednice, i mislim da će, kada Haški tribunal okonča rad, potpuno to da stane i u Srbiji", smatra Todorović.

Bruno Vekarić, portparol Tužilašstva koji je upravo izabran za zamenika Tužioca za ratne zločine, ne slaže se sa tim procenama.

“Ne, mi nećemo stati sa istragama, podizanjem optužnica...Tu obavezu imamo prema žrtvama. I, verujte, u ovom trenutku je 36 istraga u toku, i većina njih će ugledati sledeću procesnu fazu.”
XS
SM
MD
LG