Dostupni linkovi

UN: U Libiji moguća eskalacija nasilja


Priredila: Biljana Jovićević

Specijalni izasanik UN za Libiju, Jan Martin saopštio je Savjetu bezbjednosti da su milicije u toj zemlji van kontrole i da u tajnim zatvorskim centrima drže nekoliko hiljada ljudi, dok slaba prijelazna vlada pokušava da se izbori za autoritet. Sukobi između naoružanih građana i bivših revolucionara u Tripoliu, Bani Validu i Bengaziju dodatno ukazuje na problem sa oružanim grupama, ostacima bivšeg režima.

“Bivši režim možda jeste srušen, ali neprijatna realnost je da libijski narod nastavlja da živi sa duboko ukorijenjenim nasljeđem: slabim ili najčešće nikakvim državnim institucijma, sve spojeno sa nedostatkom političkih partija i organizacija civilnog društva, što dodatno usložnjava tešku tranziciju u zemlji“, naveo je Martin.

Martin je rekao i da su anti Gadafijevijeve milicije takođe odgovorne za sukobe u Tripoliju kao i drugim gradovima ovog mjeseca.

Četiri osobe poginule su početkom sedmice u sukobima u gradu Bani Valid.

Martin je u obraćanju Savjetu bezbjednosti rekao da je o tim sukobima između naoružanih mještana Bani Valida i revolucionarnih snaga pogrešno izvještavano, kao da pro Gadafijeve snage preuzimaju kontrolu nad gradom.

“Novi mediji u Libiji su još uvjek daleko od toga da budu pouzdani izvori koji će obezbijediti korektne informacije, a javnost i civilno društvu tek počinju da se organizuju što bi moglo olakšati konsulatacije”

Martin je rekao i da su preduzeti određeni koraci ka demobilizaciji nekadašnjih boraca. Vlada, kako procjenuje, pokušava da uspostavi legitimitet, ali naoružanje je svuda dostupno, a razne oružane brigade nemaju jasne linije komande i kontrole.

Predstavnik UN je rekao da su vlasti do sada uspješno uspijevale da spriječe izbijanje nasilja, ali je upozorio da bi moglo doći do obimnije eskalacije.

Sa druge strne, prema riječima Visokog komesara UN za ljudska prava Navi Pilaj, u oko 60 zatvorskih centara nalazi se oko 8.500 pristalica svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija, a postoje izvještaji o mučenjima.

“Neodstatak kontrole nad zatvorima od strane centralnih vlasti kreira okolinu pogodnu za torturu i zlostavljanja..Moje osoblje je primilo alarmirajuće izvještaje da se ovo dešava i u zatvorima koje su oni posjetili“, kazala je Pilaj.

Pilaj je od vlasti zatražila da preuzme kontrolu nad ovim neformalnim centrima, izvrši reviziju slučajeva i da pitanje zatvorenika riješi u pravnom okviru.
XS
SM
MD
LG