Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN proglasio godinu biološke raznolikosti


Tokom 2010. godine koja je proglašena Godinom biološke raznolikosti, Ujedinjeni narodi i nevladine ekološka udruženja će upozoravati na prekomjerno izumiranje životinjskih i bioloških vrsta.

Naime, prije osam godina su države u okviru UN-potpisale dogovor da će 2010. godine smanjiti izumiranje životinjskih i biljnih vrsta, ali cilj nisu postigle jer je ugroženih vrsta svakoga dana veći.

Uzroci za smanjenje vrsta ponajprije su širenje naselja i poljoprivrednih površina. Naučnici upozoravaju na brzinu izumiranja životinjskih i biljnih vrsta.

Neuspjeh u zaštiti biološke raznolikosti mora biti opomena svima da je vrijeme za učinkovite akcije u zaštiti šuma, rezervi vode, koraljnih grebena i drugih ekosistema.

UN upozorava da gubljenjem šuma, čovječanstvo gubi besplatne spremnike čistoga zraka i vode te zaštitu od nevremena i materijal za ogrjev.
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG