Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dan Ujedinjenih nacija


Sjedište UN-a u Njujorku
Širom svijeta danas se obilježava Dan Ujedinjenih nacija, svjetske organizacije formirane prije 64 godine.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun poručio je, povodom godišnjice, da ljudi od UN očekuju da održe mir, poraze siromaštvo i glad, prošire obrazovanje i zaštite ljudska prava u svim dijelovima svijeta.

On je istakao da se od UN, takođe, očekuje da spriječi širenje smrtonosnog oružja i zaraze, zaštiti porodice od prirodnih katastrofa i klimatskih promena.

Ki-mun je uoči praznika pozvao članice UN da udvostruče napore kako bi odgovorile na savremene probleme.

Na današnji dan prije 64 godine, formalno je dovršen proces formiranja svjetske organizacije pošto je Povelju UN ratifikovaralo svih pet članica Savjeta bezbednosti UN i većina zemalja osnivača, među kojima i tadašnja Jugoslavija.

Ideja o uspostavljanju svjetske organizacije koja će promovisati mir i prijateljstvo među zemljama u svijetu, društveni napredak i ljudska prava rođena je na ruševinama i razaranjima Drugog svjetskog rata, sa uviđanjem da je potrebno stvoriti trajni mir i blagostanje kako se ratne strahote ne bi ponovljale.

Ujedinjene nacije su i danas posvećene izgradnji mira u svijetu i naporima za razoružanje, ali i suočavanju sa globalnim izazovima poput klimatskih promena, siromaštva i ekonomske krize.

UN su osnovane 1945. godine na Konferenciji u San Francisku, koja je trajala od 25. aprila do 26. juna. Preteča organizacije je bilo je Društvo naroda, osnovano u sličnim okolnostima poslije Prvog svjetskog rata "kako bi unapređivalo međunarodnu saradnju i postiglo mir i bezbjednost u svijetu."

Prva Generalna skupština održana je 10. januara 1946. godine u Vestminsterskoj palati u Londonu, a prvi sastanak Savjeta bezbjednosti, takođe, u Londonu 17. januara 1946. godine.

Prva rezolucija Generalne skupštine odnosila se na mirnodopsku upotrebu atomske energije i uklanjanje atomskog i drugog oružja masovnog uništenja.

Danas svjetska organizacija ima 192 članice, 40 000 zaposlenih i 16 mirovnih misija u svijetu.
XS
SM
MD
LG