Dostupni linkovi

Ruska rezolucija o pomoći Ukrajini bez podrške Vijeća sigurnosti UN


Ukrajinski ambasador u UN-u Sergiy Kyslytsya, 23. mart 2022
Ukrajinski ambasador u UN-u Sergiy Kyslytsya, 23. mart 2022

Rezolucija u kojoj se poziva na pomoć i zaštitu civila u Ukrajini, ali se ne spominje uloga Moskve u ratu, nije usvojena na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u srijedu, 23. marta.

Rusija i Kina su jedine članice koje su glasale za, dok je preostalih 13 članica Vijeća sigurnosti bilo suzdržano.

Rusija, koja negira napad na civile u Ukrajini, predložila je tekst rezolucije kojom se zahtjeva zaštita civila "u ranjivim situacijama" i siguran prolaz za humanitarnu pomoć i ljude koji žele da napuste zemlju.

U toj rezouliciji se, kako prenosi AP, ne spominje odgovornost Rusije za rat protiv manjeg susjeda.

Francuska i Meksiko su prethodno povukle svoj prijedlog rezolucije, smatrajući da bi Moskva uložila veto. Rezolucija ovih zemalja kritizirala je Rusiju zbog uloge u stvaranju humanitarne krize u Ukrajini.

"Da je Rusiji stalo do humanitarne situacije, prestala bi bombardirati djecu i prekinula bi opsadu", kazala je britanska ambasadorica u UN Barbara Woodward, piše Reuters.

Za usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN potrebno je najmanje devet glasova za, dok ne smije biti uloženog veta Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske ili Sjedinjenih Američkih Država (SAD)

O humanitarnoj rezoluciji koju je izradila Ukrajina trebalo bi se glasati na sjednici Generalne skupštine UN narednih dana, a tada nijedna zemlja nema pravo veta.

"Molimo sve one koji se protive ratu da glasaju s nama", apel je ukrajinskog ambasadora u UN Sergiya Kyslytsya Generalnoj skupštini.

Rezolucije Generalne skupštine UN nisu obavezujuće, ali imaju političku težinu.

Američka ambasadrica Linda Thomas-Greenfield poručila je da je u mjesec dana "Rusija izazvala jednu od najbrže rastućih humanitarnih katastrofa na svijetu".

Ona je istaknula da je "suzdržanost pred ruskim zločinima neprihvatljiva.

"Rusija se mora smatrati odgovornom za humanitarnu krizu koju stvara", kazala je.

Diplomatsko sukobljavanje eskalira u tijelima UN otkako je Rusija 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Rusija tvrdi da je to "posebna vojna operacija čiji je cilj uništenje ukrajinske vojne infrastrukture".

Ruski ambasadr pri UN Vassily Nebenzia optužio je u srijedu Ukrajinu i njene saveznike za, kako je kazao, "još jednu političku antirusku predstavu".

Generalna skupština UN-a usvojila je 2. marta rezoluciju kojom se izražava najdulje žaljenje zbog invazije Rusije na Ukrajinu i zahtijeva od Rusije da odmah prestane sa prijetnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine.

Zatraženo je da se, odmah, potpuno i bezuslovno, povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Rezolucija je tada usvojena sa 141 glasom za, pet protiv i 35 uzdržanih.

Ujedinjeni narodi (UN) procjenuju da je, od početka ruske invazije Ukrajinu napustilo više od 3,5 milion osoba.

XS
SM
MD
LG