Dostupni linkovi

UN i SAD traže nezavisnu istragu o nemirima u Uzbekistanu


Demonstracije u Karakalpakstanu
Demonstracije u Karakalpakstanu

Šefica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bačelet (Michelle Bachelet) i Sjedinjene Države (SAD) pozvale su na nezavisnu istragu o smrti najmanje 18 osoba na protestima u Uzbekistanskoj Autonomnoj Republici Karakalpakstan.

„Prijave koje smo dobili o ozbiljnom nasilju, uključujući ubistva, tokom protesta su veoma zabrinjavajuće.

Pozivam vlasti na krajnju uzdržanost“, rekla je Bačelet u izjavi od 5. jula.

Bačelet: UN traže ozbiljnu istragu povodom prijava o nasilju na demonstracijama u Karakalpakstanu
Bačelet: UN traže ozbiljnu istragu povodom prijava o nasilju na demonstracijama u Karakalpakstanu

„Pozivam vlasti da odmah otvore transparentnu i nezavisnu istragu o svim navodima o krivičnim djelima počinjenim u tom kontekstu, uključujući kršenja od strane državnih agenata."

Sjedinjene Države su posebno izrazile zabrinutost i pozvale sve strane da traže "mirno rješenje" tenzija i da se uzdrže od nasilja.

„Pozivamo vlasti da sprovedu potpunu, kredibilnu i transparentnu istragu o nasilju, u skladu sa međunarodnim normama i najboljom praksom“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs (Ned Price) u saopštenju od 5. jula.

Vlasti u Uzbekistanu su 4. jula saopštile da je 18 ljudi poginulo u sukobima u autonomnom regionu Karakalpakstan kada su izbile demonstracije zbog planiranih ustavnih promjena koje utiču na status te teritorije.

Predložene promjene podrazumijevale su očuvanje autonomije pokrajine, ali i ukidanje prava Karakalpakstana da traži nezavisnost od Uzbekistana.

XS
SM
MD
LG