Dostupni linkovi

Oko 40 posto stanovništva Ukrajine trebaće humanitarnu pomoć ove godine, kaže UN


Lokalna stanovnica Tetjana gleda svoj uništeni stan na mjestu napada dronom na stambenu zgradu u Kijevu 22. decembra 2023.
Lokalna stanovnica Tetjana gleda svoj uništeni stan na mjestu napada dronom na stambenu zgradu u Kijevu 22. decembra 2023.

Više od 14,6 miliona Ukrajinaca unutar zemlje, otprilike 40 posto ukupnog stanovništva, ove godine će trebati humanitarnu pomoć jer rat Rusije nastavlja da uzrokuje smrt i razaranja, navodi Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova ( OCHA).

Trenutna humanitarna situacija će se vjerovatno dodatno pogoršati ove godine ako se neprijateljstva nastave a napadi budu usmjereni na energiju i druge infrastrukture ove zime, upozorili su OCHA i misija UN-a u Ukrajini u saopćenjima izdatim 9. januara.

OCHA je saopštila da je rat primorao i oko 6,3 miliona Ukrajinaca da utočište nađu u inostranstvu, a na kraju prošle godine u Evropi je zabilježeno 5,9 miliona izbjeglica iz Ukrajine.

"Civile svakodnevno ubijaju i ranjavaju, dok se njihovi domovi i kritična infrastruktura uništavaju", saopštila je misija UN-a.

Misija UN-a u Ukrajini pozvala je međunarodnu zajednicu da učini više kako bi pomogla Ukrajini i njenim susjedima da se izbore sa povećanim potrebama civilnog stanovništva tokom zimske sezone.

"Zadovoljavanje najhitnijih potreba u Ukrajini i susjednim zemljama zahtijevat će pojačanu i kontinuiranu podršku država članica, privatnog sektora i partnera", navodi se.

OCHA i misija UN-a u Ukrajini rekli su da bi koordinator UN-a za hitnu pomoć Martin Griffiths i visoki komesar za izbjeglice Filippo Grandi trebali predstaviti 15. januara u Ženevi svoje koordinirane planove "za spašavanje života i rješavanje patnje" uzrokovane invazijom Rusije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG