Dostupni linkovi

Gwi-Yeop Son: UN je u Srebrenici imao posebnu ulogu


Gwi-Yeop Son (u sredini), Srebrenica, 8. septembar 2021.
Gwi-Yeop Son (u sredini), Srebrenica, 8. septembar 2021.

Gwi-Yeop Son, regionalna direktorica Ujedinjenih nacija (UN) za Evropu i centralnu Aziju, posjetila je u srijedu (8. septembar) Srebrenicu, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), kako bi odala počast žrtvama genocida.

Posjetu je započela u Memorijalnom centru Potočari i razgovorom s Udruženjem "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa".

"Došla sam danas u Srebrenicu jer je ovaj grad, ali i Bosna i Hercegovina jedna važna zemlja iz istorije i zemlja raznolikosti. Odala sam poštu žrtvama genocida jer su Ujedinjene nacije u Srebrenici u nedavnoj prošlosti ovdje imale jednu posebnu ulogu", kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Gwi-Yeop Son.

Navela je da je željela da se lično uvjeri u ono što se dešavalo u Srebrenici, da razumije ulogu UN-a i obaveze ove organizacije.

Članice Udruženja "Majke Srebrenice" su prenijele svoje stavove vezane za genocid, ali i trenutnu situaciju u kojoj se nalaze povratnici.

"Ukazali smo Gwi-Yeop Son na naše stavove o ulozi UN-a u proteklom ratu. Upoznali smo je da su Bošnjaci sada u svom gradu u podređenoj ulozi i ne mogu dobiti posao u određenim institucijama, ali i na stanje u školstvu gdje je učenicima onemogućeno ravnopravno školovanje", rekla je za RSE Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa".

"Želimo da gospođa Gwi-Yeop Son učini nešto da se stanje povratnika i žrtava genocida u Srebrenici popravi", dodala je Subašić.

Gwi-Yeop Son je kazala da Ujedinjene nacije žele da pomognu svim ljudima koji su ostali u ovom gradiću u kojem su zanemareni.

"Mi se borimo za jednakost, za ravnopravnost. Posebno nastojimo pomoći onima koji su ranjive grupe i svima onima koji imaju potrebu za podrškom. Nama je jako važno da se poštuje dignitet svih i prava svih, bez obzira o kome se radi. Pitanje ljudskih prava je za nas jako bitno i nastojimo širom svijeta da promovišemo i štitimo ljudska prava svih ljudi", rekla je Gwi-Yeop Son.

Na kraju posjete Gwi-Yeop Son je razgovarala sa Hamdijom Fejzićem, zamjenikom načelnika opštine Srebrenica koji ju je upoznao sa trenutnom situacijom u Srebrenici i ukazao na moguće pravce djelovanja Ujedinjenih nacija da se stanje u ovom gradu popravi na dobrobit svih stanovnika Srebrenice.

XS
SM
MD
LG