Dostupni linkovi

UN: Sirijski vojnici koristili djecu kao živi štit


Sirijski vojnici na tenkovina, 18. april 2012. godine
Sirijski vojnici na tenkovina, 18. april 2012. godine
Sirijski vojnici su, prema izvještajima Ujedinjenih naroda, mučili djecu koristeći ih kao živi štit na tenkovima, ne bi li spriječili pobunjenike da ih napadaju. Isti izvještaj kazuje kako su i opozicione trupe koristile djecu na prvim linijama fronta.

Posebna izaslanica Svjetske organizacije za prava djeteta, u svom izvještaju navodi kako su djeca mučena u pritvoru i masakrirana u borbama.

Radika Kumarasvami kaže kako se njen tim iz Sirije vratio sa zastrašujućim saznanjima, i da „nikada do sada nije vidjela sličnu situaciju“.

„Imamo svjedoke, a i sami smo se uvjerili, da su djeca mučena. Čuli smo, a i djeca su nam potvrdila, da su ih sirijski vojnici vezivali za tenkove, kako bi opozicionare spriječili da pucaju na njih“, izjavila je Kumarasvami.

Ona s posebnim ogorčenjem navodi primjere djece mladje od deset godina koja su mučena u pritvorima.

Medjutim, Kumarasvami je takodje kritizirala opozicionu Slobodnu sirijsku vojsku za ugrožavanje djece. Tokom boravka na terenu ekipa UN-a je čula i vidjela kako su opozicionari mobilizarili djecu za medinske i druge usluge, ali na prvoj liniji fronte.

Govoreći danas na Press konferenciji u Islamabadu, ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague povodom izvještaja UN-a je kazao:

"Ovo podsjeća na BiH u ranim devedesetim, tako da više ne možemo praviti poredjenja sa Libijom od prošle godine. Svi naši napori idu ka podršci mirnoj tranziciji zato što nasilje samo proizvodi više smrti i više teškoća sirijskom narodu."

Sličnu procjenu dao je i generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen koji je upozorio na bosanska iskustva koja vrlo lako mogu biti i sirijski slučaj. Sve dok Rusija i Zapad „ne pošalju jasnu i nedvojbenu poruku sirijskog vladi da zaustavi nasilja“.

„Ja mislim da nas dio bosanskih lekcija uči kakve ozbiljne posljedice može imati situacija u kojoj medjunarodna zajednica ne djeluje usaglašeno i na sigurnosne prijetnje ne odgovori pravovremeno“, kazao je Rasmussen.

„Upravo u Siriji ponovno svjedočimo jednoj takvoj situaciji“, zaključio je generalni sekretar NATO-a.
XS
SM
MD
LG