Dostupni linkovi

SAD blokirale rezoluciju Saveta bezbednosti s pozivom na humanitarno primirje u Gazi


Savet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN

Sjedinjene Države su u petak stavile veto na predlog rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija s pozivom za hitan humanitarni prekid vatre u ratu Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gazi.

SAD su na Savetu bezbednosti bile jedine protiv predloga, dok je Velika Britanija bila uzdržana. Ostalih 13 članica Saveta bezbednosti su glasale za predlog rezolucije koji su izneli Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je Britanija bila uzdržana.

Glas protiv SAD kao stalne članice Saveta bezbednosti UN znači veto na predlog.

Glasanje je usledilo pošto je generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) napravio redak potez u sredu da zvanično upozori Savet bezbednosti UN na globalnu pretnju od dvomesečnog rata u Pojasu Gaze.

Sjedinjene Države i Izrael protive se prekidu vatre jer smatraju da bi to samo koristilo Hamasu. Vašington umesto toga podržava pauze u borbama za zaštitu civila i omogućavanje oslobađanja talaca koje je Hamas zarobio u napadu na Izrael 7. oktobra.

Sedmodnevna pauza – u kojoj je Hamas oslobodio neke taoce i dok su povećane isporuke humanitarna pomoć Gazi – završena je 1. decembra.

Predstavnik SAD u Savetu bezbednosti UN je posle glasanja rekao da je proces izrada nacrta bio izveden "na brzinu" i da nije bilo "odgovarajuće konsultacije".

On je rekao da u predlogu nije bilo formulacije koje su SAD tražile, kao što je osuda Hamasovog napada 7. oktobra.

"Nažalost, skoro sve naše preporuke su ignorisane", rekao je predstavnik SAD, dodajući da je rezultat "neuravnotežena rezolucija odvojena od stvarnosti".

On je takođe rekao da SAD ne mogu da podrže "neodrživo primirje" koje samo "saje seme za sledeći rat", navodeći da su zvaničnici Hamasa obećali da će ponoviti napade na Izrael.

Ocenio je da je najnerealniji deo rezolucije poziv na "bezuslovni prekid vatre" za šta je ocenio da bi to "jednostavno ostavilo Hamas, koji može da pregrupiše i ponovi ono što je uradio 7. oktobra".

Predstavnik SAD je potom ponovio ono što je predsednik Džo Bajden (Joe Biden) ranije rekao po tom pitanju, da je rešenje sa dve države jedini način da se postigne trajni mir.

Može li Hamas nestati?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:10:37 0:00

Britanska predstavnica je rekla da se Velike Britanije uzdržala na glasanju zato što u predlogu rezolucije nije bilo osude zločina koje je počinio Hamas u Izraelu 7. oktoba.

"Izraelu je potrebno da može da reši pretnju koja predstavlja Hamas", rekla je ona, dodajući i da Izrael mora da se pridržava međunarodnog prava.

Predstavnik Države Palestine, koja ima status stalnog posmatrača u UN, izjavio je da je neuspeh rezolucije "za žaljenje".

"Ovo je prekretnica u istoriji", rekao je on, dodajući da Savet bezbednosti UN nije uspeo da ispuni svoju odgovornost tokom, kako je rekao, "teške krize".

"Milioni palestinskih života vise o koncu. Svaki od njih je svetinja, vredan spasavanja", rekao je palestinski predstavnik, navodeći da Izrael vodi svoj rat "zverstvima" i da će "sutra u ovo vreme biti ubijene stotine ljudi".

Izvor: Reuters, BBC

XS
SM
MD
LG