Dostupni linkovi

Izvještaj UN-a optužuje Rusiju za pogubljenje ukrajinskih ratnih zarobljenika


Ukrajinski ratni zarobljenici nakon razmjene na fotografiji objavljenoj 16. aprila 2023.
Ukrajinski ratni zarobljenici nakon razmjene na fotografiji objavljenoj 16. aprila 2023.

U novom izvještaju Ujedinjenih nacija navodi se da je Rusija možda ubila najmanje 32 ukrajinska ratna zarobljenika od decembra 2023. do februara ove godine.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku, Kancelarija Visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) 26. marta je rekla da je u ta tri mjeseca primila izvještaje o pogubljenjima najmanje 32 ratna zarobljenika, kao i da su potvrdili ubistvo sedam zarobljenih ukrajinskih vojnika.

U izvještaju OHCHR-a dodaje se da su ukrajinski ratni zarobljenici ubijeni nakon što su položili oružje ili tokom ispitivanja.

Iz te međunarodne organizacije su saopštili da su tokom izvještajnog perioda razgovarali sa 60 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su pušteni u sklopu razmjene zarobljenika.

"Više od polovine zarobljenika, svi muškarci, izjavili su da su bili izloženi seksualnom nasilju, elektrošokovima i premlaćivanjima", navodi se u izvještaju.

Kremlj još nije komentarisao izvještaj UN-a.

Kancelarija UN-a takođe je saopštila da je intervjuisala 44 ruska ratna zarobljenika, koji su rekli da su bili mučeni ili neposredno nakon zarobljavanja ili tokom prevoza u pritvor.

U međuvremenu, Ukrajina je saopštila da je oborila deset od 13 dronova tipa Šahid koje je Rusija lansirala u ranim jutarnjim satima 27. marta.

Rusija je takođe saopštila da su njene snage u ranim jutarnjim satima oborile 18 ukrajinskih projektila ispaljenih na Belgorodsku oblast.

Ni Kijev ni Moskva nisu komentarisali tvrdnje druge strane.

Ujedinjene nacije su 21. februara saopštile da je najmanje 10.582 ukrajinskih civila ubijeno, a preko 19.875 ovrijeđeno od početka ruske agresije na Ukrajinu u februaru 2022.

Procjenjuje se da je stvarni broj civilnih žrtava puno veći.

Moskva negira da napada civile u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG