Dostupni linkovi

Savjet bezbjednosti UN-a usvojio rezoluciju o pomoći Afganistanu


Afganistan

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je rezoluciju kojom se pomaže doprema humanitarne pomoći u Afganistan.

Ratom razorena zemlja je na ivici humanitarne krize nakon što su talibanski militanti preuzeli vlast u avgustu.

U rezoluciji, usvojenoj jednoglasno 22. decembra, stoji da je dopuštena isplata sredstava, druge finansijske pomoći te pružanje roba i usluga potrebnih za humanitarne aktivnosti.

Otkako su talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom, međunarodna zajednica odbija da prizna njihov legitimitet, pozivajući militante da formiraju inkluzivnu vladu i garantuju osnovna ljudska prava za sve Afganistance.

Vodeći svjetski donatori blokirali su većinu pomoći zemlji, a zamrznute su i rezerve afganistanske centralnebanke u inostranstvu.

UN-ova rezolucija kaže da pružanje humanitarne pomoći podržava "osnovne ljudske potrebe u Afganistanu" i "nije kršenje" sankcija nametnutih entitetima povezanim s talibanima.

Prošlosedmično istraživanje Svjetskog programa za hranu (WFP) pokazalo je da skoro 98 posto Afganistanaca nema dovoljno hrane, a sedam od 10 domaćinstava posuđuje novac za hranu, što ih gura sve dublje u siromaštvo.

Cijene hrane, goriva i još nekih stvari su porasle, pa su postale nedostupne mnogima, a pritisak na vrijednost afganistanske valute pogoršao je situaciju.

Ranije ovog mjeseca Svjetska banka je saopštila da su donatori odobrili transfer 280 miliona dolara iz zamrznutog fonda za dvije humanitarne agencije kako bi pomogli Afganistanu u odgovoru na humanitarnu krizu.

Tokom vladavine talibana u Afganistanu 1996-2001., militanti su ženama i djevojkama zabranjivali obrazovanje i javni život, naredili muškarcima da puste brade i obavezno idu na molitvu, zabranili su sport i zabavu te izvršavali javna pogubljenja.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG