Dostupni linkovi

Šefica UN-a za ljudska prava upozorila na potencijalne ratne zločine u Ukrajini


Prizor ispred porodilišta u Mariupolju koje je pogođeno u ruskom napadu, 9. mart 2022.

Ukrajinski gradovi pogođeni su vazdušnim udarima i teškim granatiranjem u petosedmičnoj invaziji Rusije, tokom koje su ubijeni civili i uništene bolnice što može predstavljati ratne zločine, rekla je u 30. marta šefica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet.

Obraćajući se Savetu UN za ljudska prava u Ženevi, Bachelet je pozvala Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine.

Ona je navela i da je njena kancelarija dobila "verodostojne podatke" da su ruske snage koristile kasetnu municiju u naseljenim područjima Ukrajine najmanje 24 puta.

"Nisu pošteđeni domovi i administrativne zgrade, bolnice i škole, vodovodne stanice i sistemi za struju", rekla je ona.

Rusija je negirala da je ciljala civile u, kako kaže, "specijalnoj operaciji" razoružavanja i "denacifikacije" svog suseda.

Bachelet je rekla da je njena kancelarija, koja ima oko skoro 60 posmatrača u Ukrajini, potvrdila 77 incidenata u kojima su oštećene medicinske ustanove, uključujući 50 bolnica.

"Ovi napadi zabranjeni su međunarodnim humanitarnim pravom i mogu predstavljati ratne zločine", rekla je ona.

"Masovno uništavanje civilnih objekata i veliki broj civilnih žrtava snažno ukazuju na to da se fundamentalni principi predostrožnosti nisu u dovoljnoj meri poštovali", rekla je Bachelet, pozivajući se na pravila ratovanja sadržana u Ženevskim konvencijama.

Narod Ukrajine trpi "živu noćnu moru", rekla je ona, dodajući da u opkoljenom gradu Mariupolju ljudi žive u "čistom teroru".

Ujedinjene nacije saopštile su da je više od četiri miliona Ukrajinaca napustilo zemlju da početka ruske invazije.

Prema UNHCR-u, agenciji UN za izbeglice, ukupan broj izbeglica do podneva 29. marta iznosio je 4,02 miliona, a nešto više od polovine pobeglo je u Poljsku.

XS
SM
MD
LG