Dostupni linkovi

UN navode da se gomilaju dokazi o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini


Ukrajinski grad Ovruč nakon udara ruskih projektila.
Ukrajinski grad Ovruč nakon udara ruskih projektila.

Ujedinjenje nacije (UN) navode da se ruske akcije u Ukrajini, među kojima su egzekucije civila, mogu svrstati u ratne zločine.

"Ruske oružane snage su bez cilja granatirale i bombardovale naselje područja, ubijajući civile i razarajući bolnice, škole i drugu civilnu infrastrukturu, što su djela koja se mogu svrstati u ratne zločine", rekla je Ravina Šamdasani, portparolka Kancelarije UN za ljudska prava 22. aprila.

U gradu Buča, pored Kijeva, misija UNHCR-a je dokumentovala da je 50 civila ubijeno, uključujući i egzekucije po brzom postupku, rekla je Šamdasani.

Masovne grobnice i na stotine mrtvih civila otktiveno je u Buči i drugim gradovima oko Kijeva nakon što su se ruske trupe povukle prije tri sedmice.

Ruski zvaničnici poriču da su njihovi vojnici ubili bilo kakve civile tamo i optužili su Ukrajinu da je namjestila prizore zločina.

Ukrajinski i francuski forenzičari ekshumiraju žrtve iz Buče
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:40 0:00

Šefica UNHCR-a Michelle Bachelet rekla je 22. aprila da "tokom ovih osam sedmica (od kada je počeo rat) međunarodno humanitarno parvo ne samo da je ignorisano već je namjerno gurnuto u stranu".

Misija UN-a je "takođe dokumentovala ono što se čini da je upotreba oružja s neselektivnim učinkom, što je uzrokovalo civilne žrtve i štetu na civilnim objektima, od strane ukrajinskih oružanih snaga na istoku zemlje", rekla je Bachelet.

XS
SM
MD
LG