Dostupni linkovi

UN promatrač o gađanju Sarajeva avio bombama


Mapa Hrasnice prikazana u Hagu
Mapa Hrasnice prikazana u Hagu
Suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se još jednim iskazom o gađanju civilnih dijelova Sarajeva modificiranim avio bombama – improviziranim projektilima velike razorne moći.

Bivši vojni promatrač Ujedinjenih naroda Torbjorn (Thorbjorn) Overgard, tijekom mandata od 1994. godine, istražio je pogibije 30 do 40 sarajevskih civila zbog snajperske i artiljerijske vatre, a sudu je posebno opisao istragu napada avio bombom na područje Hrasnice, 7. travnja 1995. godine. Tada je poginula jedna žena, a ranjene su tri osobe.

Ujutro kobnog dana vojni promatrači nisu uočili otvaranje vatre iz grada, što prema tužiteljstvu pokazuje da snage Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a nisu bile provocirane, nego su proizvoljno napale civilno područje. Dolet modificirane avio-bombe čuo je osobno i svjedok Overgard.
Torbjorn Overgard svjedoči na suđenju Mladiću, 26. veljače 2013.
Torbjorn Overgard svjedoči na suđenju Mladiću, 26. veljače 2013.

„Ja sam bio u dnevnoj sobi gdje smo bili smješteni. I čuli smo dolet i to je zvučalo kao da dolazi neki veliki avion. To je bio neobičan zvuk pa smo se brzo bacili na pod kad je eksplodirala“, prisjetio se svjedok.

Sama kuća na koju je pala avio bomba bila je potpuno razrušena, a na cijeloj ulici ostao je trag doleta i eksplozije projektila. Upravo prema tom tragu vojni istražitelji su utvrdili - da je improvizirana avio bomba teška nekoliko stotina kilograma ispaljena s Ilidže, područja pod kontrolom VRS-a.

„Sve informacije prikupljene tijekom istrage podupiru tu informaciju činjenicom da su prozori koji su se nalazili na putanji tog projektila – porazbijani. Dakle postoje neke jasne indikacije o porijeklu te vatre“, pojasnio je svjedok što je vidio na niz oštećenih kuća u ulici tijekom uviđaja, neposredno nakon eksplozije.

Tijekom unakrsnog ispitivanja majora norveškog zrakoplovstva, obrana generala Mladića je pokušala prikazati kako su vojni promatrači UN-a donijeli krivi zaključaj o smjeru ispaljenja avio bombe, slušajući između ostalog i nalaze vojnika Armije Bosne i Hercegovine.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:47 0:00
Direktan link

No svjedok Overgard ponovio je na temelju čega se moglo utvrditi porijeklo vatre, odbacujući mogućnost da je eksplozija bila namještena.

„Kao što sam rekao – jedina stvar u koju smo se mogli uzdati je taj trag. Ta putanja i polupani prozori diljem te ulice koji su nas navodili na pravac razgraničenja i Ilidže. To je sve što mogu reći“, ponovio je svjedok koji je već dao iskaz i na drugim haškim suđenjima, poput bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Osim još nekih iskaza u vezi terora nad Sarajlijama ovaj tjedan se očekuje i svjedočenje istražiteljice Erin Galager (Gallagher) u vezi video dokaza tužiteljstva o zločinima na području Srebrenice 1995. godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG