Dostupni linkovi

UN-ovac o zapovjednoj odgovornosti optuženog


Svjedok Pyers Tucker u sudnici 18. siječnja 2012.
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je svjedočenjem britanskog pukovnika Pyers-a Tucker-a (Pirs Taker) koji je 1992.i 1993.godine bio pomoćnik za vojna pitanja zapovjednika UN-ovih snaga u Bosni i Hercegovini - generala Philippe-a Morillon-a (Filip Morijon).

Nakon što je u glavnom ispitivanju tužiteljstvu potvrdio svoj iskaz o napadima na sarajevske civile te etničkom čišćenju Srebrenice i okolice 1993.godine od strane srpskih snaga, optuženi Karadžić je unakrsno ispitujući Tuckera pokušao sa sebe skinuti odgovornost za spomenute zločine.

„Strašne su se stvari događale pod Vašim zapovjedništvom“, odgovorio je svjedok Tucker na učestale pokušaje optuženog Karadžića da svali odgovornost za vojne akcije na zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Radovan Karadžić u sudnici 18. siječnja 2012.
Radovan Karadžić u sudnici 18. siječnja 2012.
„U većini slučajeva smatrali smo da general Mladić i oružane snage bosanskih Srba rade ono što ste im Vi naredili i ono što im je naložila i srpska Skupština“, izjavio je svjedok dodajući da je Mladić samo ponekad, kad bi smatrao da naređenja idu protiv srpskog nareda, učinio po svom.

Uz ponovno spominjanje Titovog ustava koji predviđa općenarodnu obranu, Karadžić je pokušavao skinuti sa sebe odgovornost za brojne, stravične zločine koji su prema njegovim tvrdnjama počinjavale male nekontrolirane grupe bosanskih Srba. Optužbe za etničko čišćenje odbacivao je ulazeći sa svjedokom Tuckerom u žestoke rasprave.

„Trebalo bi da znate elemente. A elemenat o kojem ja govorim je da smo mi rekli – nikakvo vojno zauzimanje neće prejeducirati teritorijalna pitanja, a civili će moći da se vrate. Kako možemo govoriti o etničkom čišćenju – kada će civili moći da se vrate? Stanovništvo, ne civili, stanovništvo“, žustro je raspravljao sa svjedokom Karadžić.

„A zašto ste ih Vi i Vaše snage istjerali od tamo uopće na početku svega? To je etničko čišćenje“, odgovorio je Tucker.

Uz optuživanje bošnjačke strane za kršenje primirja, pristranost UNPROFOR-a te tvrdnje kako se bošnjačko i hrvatsko stanovništvo preseljavalo zbog njihove sigurnosti, rasprava optuženog i svjedoka je nekoliko puta prešla i u svađu.

„Gdje je dokaz gospodine Tucker, u slučaju gdje ste Vi bili prisutni, u Podrinju, Cerska i tako dalje – da smo ih mi istjerali“, upitao je Karadžić poričući da se dogodilo protjerivanje nesrpskih civila.

„Da, jugozapadno od Banja Luke i u istočnim enklavama. Drugim riječima Srebrenica, Žepa i Goražde“, odgovorio je bivši UN-ovac koji je pisao izvještaje s terena, koje bi pak naknadno dopunjavao glavni zapovjednik UN-ovih snaga u BiH Morillon te slao u sjedište UN-a.U nastavku suđenja očekuju se iskazi zaštićenog svjedoka pod pseudonimom "KDZ-523", te Mirsade Malagić koja će svjedočiti o pogromu nad civilima iz Srebrenice.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG