Dostupni linkovi

UN o izbegličkoj krizi: Iznevereni milioni ljudi


Migranti u poljima Idomenija na granici Grčke sa Makedonijom
Migranti u poljima Idomenija na granici Grčke sa Makedonijom

Svetski lideri iz 193 zemlje usvojili su Deklaracija o migrantima i izbeglicama na prvom samitu UN posvećenom tom pitanju koji se održava na marginama 71. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Njujorška deklaracija o migrantima i izbeglicama je dokument od 22 strane, ne sadrži konkretne obaveze i nije pravno obavezujuća, već poziva zemlje da štite ljudska prava izbeglica, podstaknu humanitarnu pomoć i povećaju prijem izbeglica. Cilj deklaracije je, kako javljaju mediji,da se standardizuju odgovori na izbegličku situaciju i obezbede bolje obrazovanje i poslovi za izbeglice. Ona takodje podstiče nalaženje smeštaja za izbeglice i uključuje planove za kampanju za borbu protiv ksenofobije.

Međutim, predstavnici agencija za odbranu ljudskih prava kritikovali su Deklaraciju zato što u njoj nema konkretnih preuzetih obaveza.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein pozdravio je politički konsenzus postignut usvajanjem Deklaracije, ali upozorio da ne treba biti zadovoljan učinjenim.

"Gorka istina je da je ovaj samit sazvan jer smo mi u velikoj meri izneverili. Izneverili smo napaćeni narod Sirije time što nismo prekinuli taj rat na početku. Izneverili druge u sada hroničnim zonama konflikta. Izneverili milione migranata koji zaslužuju mnogo više od života obeleženih očajem i manjkom dostojanstva od rodjenja do smrti", poručio je visoki komesar UN svetskim liderima.

"Epidemija amnezije je u srcu ovog moralnog kolapsa u nekim krugovima. Mnogi kao da su zaboravili dva svetska rata, šta se dešava kada poluistine i laži dovedu do straha i besa", reči su Al Huseina.

Ništa blaži bio je i generalni sekretar Amnesti internešenela Salil Šeti.

"Umesto da dele odgovornost, svetski lideri su je izbegli. Samit UN su sabotirale države delujući u sopstvenom interesu i ostavljajući milione izbeglica širom sveta u teškoj situaciji na ivici ponora", rekao je Šeti koji ocenjuje da Deklaracija samo pomera odgovornost pozivajući na odvojene globalne dogovore o izbeglicama i migrantima koje treba usvojiti u roku od dve godine.

Libanski premijer Tammam Salam i grčki premijer Aleksis Cipras su apelovali da UN i svet pomognu zemljama koje su proizvele veliki broj izbeglica.

“Ako međunarodna zajednica ne nađe rešenje osetiće se socijalne i političke posledice svuda, ne samo u Grčkoj”, upozorio je Cipras.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG