Dostupni linkovi

UN: Krivično goniti odgovorne za torturu u CIA i Bušovoj administraciji


Ilustrativna fotografija

Specijalni izaslanik UN za ljudska prava i mnoge organizacije za ljudska prava, pozvali su na krivično gonjenje američkih zvaničnika koji su uključeni u ono što je u izveštaju Senata nazvano "brutalnim saslušavanjem osumnjičenih za terorizam“ od strane CIA.

U izveštaju Obaveštajnog odbora američkog Senata, objavljenog 9. decembra, navodi se da je CIA koristila tehnike ispitivanja koje su „daleko gore“ od onoga što su predstavili zvaničnicima.

Celokupni dokument od 6.000 stranica ostaje pod oznakom „tajno“, ali sažetak na 500 stranica javno otkriva brutalno nasilje prema zatvorenicima, sve od 11. septembra 2001. godine.

U izveštaju Senata glavni je zaključak kako, u trinaest poslednjih godina, ispitivanja i mučenja službenika Centralne obavještajne agencije „nisu uopšte imali efekta na sprečavanje terorizma“. Istražitelji su napravili reviziju najpoznatijih slučajeva kako bi utvrdili učinak tzv. „poboljšane metode ispitivanja“. Utvrdjeno je da u nekim od tih slučajeva, nije postojala nikakva veza između ispitivanja i podataka koje je CIA dobila od pritvorenika.

"Imamo 20 nalaza i zaključaka, koje spadaju u četiri generalne kategorije: Prvo – CIA metode ispitivanja nisu učinile napredak u prikupljanju informacija; drugo - CIA je javnosti davala ogromne količine netačnih podataka oko programa ispitivanja, i to redom – Bijeloj kući, Ministarstvu pravosuđa, Kongresu, medijima i američkoj javnosti; treće – Upravljanje programom bilo je loše i pogrešno, i četvrto - Program CIA daleko brutalnije nego ljudi mogu da poveruju", kazala je Dajan Feinstein, senatorka iz Kalifornije i predsedavajuća Odbora.

„Verujem da će ova dokumentacija i nalazi koji su u nju uključeni, jasno pokazati kako je taj program bio moralno, zakonski i administrativno zaveden i da ova nacija više nikada neće biti uključena u takve taktike. Izveštaj pokazuje da su postupci CIA od pre deceniju ostavili mrlju na našim vrednostima i na našoj istoriji. Objavljivanje ovih 500 stranica, ne mogu da otklone tu mrlju, ali mogu da kažu ljudima i svetu da je Amerika dovoljno velika da prizna kada pogreši i da ima dovoljno samopouzdanja da uči iz svojih grešaka“, kazala je.

U izveštaju piše da su zatvorenici tučeni, paralelno sa udaranjem glavom o zid, a ove metode su kombinovane sa skidanjem do gola, sprečavanjem spavanja, i to do 180 sati, najčešće u stojećem stavu.

Najmanje pet zatvorenika su bili izloženi hranjenju preko rektuma, bez ikakvih medicinskih razloga. Sve što su revizori otkrili u potpunoj je suprotnosti s tvrdnjama Centralne agencije da su njihova ispitivanja bila "otvorena, bez zastrašivanja, s najmanjom mogućom tehnikom prisile“.

Obama: Šteta ugledu SAD u svetu

U prvim reakcijama, predsednik Barak Obama je otkrića navedena u izveštaju nazvao zabrinjavajućim. Istakao je da je, nakon što je preuzeo dužnost 2009. godine, zabranio surove tehnike ispitivanja, jer su, kako je rekao, "u suprotnosti sa američkim vrednostima". Obama je ocenio i da su sporne tehnike ispitivanja „nanele značajnu štetu ugledu Amerike u svetu i otežele ostvarivanje interesa sa saveznicima i partnerima“. Predsednik je dodao da je sada vreme da se krene dalje, rekavši kako se „nada da će izveštaj Senata pomoći da takve tehnike ostanu u prošlosti, gde im je i mesto“.

Direktor CIA, Džon Brenan, rekao je da je Agencija pravila greške i da je iz njih učila. On je, takođe, rekao i da su prisilne tehnike "dovele do podataka koji su pomogli da se osujete planovi napada, da se uhvate teroristi i spasu životi".

Specijalni izvestilac UN za ljudska prava i borbu protiv terorizma, Ben Emerson, rekao je da viši zvaničnici iz administracije Džordža Buša, koji su planirali i odobravali zločine, moraju biti krivično gonjeni, kao i zvaničnici CIA i američke vlade koji su bili odgovorni za torturu. U njegovoj izjavi, navodi se da su „SAD zakonski obavezne da odgovorne privedu pravdi“

Portparol Bele kuće Doš Ernest, istovremeno je upozorio: „Postoje indikacije da bi objavljivanje ovog izveštaja moglo da poveća rizik po američke institucije i pojedince širom sveta. Stoga je administracija preduzela mere predostrožnosti u svim insistucijama SAD širom sveta“

I sekretar za odbranu Čak Hejgel, rekao je da su iz predostrožnosti, mere bezbednosti pojačane: “Naredio sam svim komandantima da budu u privpravnosti, za svaki slučaj. Nemamo nikakvih konkretnih saznanja, ali sam hteo da budemo spremni.“

  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG