Dostupni linkovi

UN: Kina i SAD trebaju 'popraviti svoj nefunkcionalan odnos'


Zastava SAD-a i Kine
Zastava SAD-a i Kine

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) zatražio je od Kine i SAD-a da "poprave svoj potpuno nefunkcionalan odnos" prije nego što se problemi između dvije velike i uticajne zemlje preliju na ostatak planete.

Guteres je izjavu dao za američki AP uoči sjednice Generalne skupštine UN-a u ponedjeljak (20. septembar) na kojoj će, između ostalih tema, dominirati pandemija COVID-a 19, klimatske promjene i konkurentnost širom planete.

Prema njegovim riječima, dvije svjetske sile trebaju sarađivati u sektoru borbe protiv klimatskih promjena i pregovarati o trgovini i tehnologiji uprkos nesuglasicama u vezi s ljudskim pravima, ekonomiji, bezbjednosti na internetu i suverenitetu u Južnokineskom moru.

"Nažalost, danas samo imamo sporove. Potrebno je da se ponovo ustanovi funkcionalan odnos između dvije sile. Od ključne je važnosti riješiti problem vakcinacije, klimatskih promjena i brojne globalne izazove koji ne mogu biti riješeni bez funkcionalnih odnosa unutar međunarodne zajednice i svjetskih sila", naglasio je Guteres.

On je prije dvije godine upozorio globalne lidere na rizik od podjele svijeta na dva dijela jer SAD i Kina stvaraju konkurentne mreže, valutu, trgovinu, finansijske regulative i vlastite geopolitičke i vojne strategije.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG