Dostupni linkovi

UN: Sat otkucava, još samo osam godina da se prepolovi emisija gasova


Svet se suočava sa katastrofalnim porastom temperature od najmanje 2,7 stepeni Celzijusa ako zemlje ostanu pri sadašnjim planovima u borbi protiv klimatskih promena, navodi se u izveštaju UN, prenosi Gardijan (Guardian).

U publikaciji od utorka upozorava da će prema trenutnim ciljevima koje su utvrdile nacionalne vlade, emitovanje ugljen dioksida smanjiti za samo 7,5 odsto do 2030. godine, daleko manje od od 45 procenata za koje naučnici kažu da je potrebno za ograničavanje porasta globalne temperature na 1,5C, što je cilj samita Cop26 koji počinje u Glazgovu ove nedelje.

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN, opisao je nalaze kao „gromoglasni poziv za buđenje“ svetskim liderima, dok su stručnjaci pozvali na drastičnu akciju protiv kompanija koje koriste fosilna goriva.

Iako je više od 100 zemalja obećalo da će dostići nulte emisije oko sredine veka, to, prema izveštaju UN, neće biti dovoljno da se spreči klimatska katastrofa. Utvrđeno je da su mnoge nulte obaveze nejasne, i ako ih ne budu pratila drastična smanjenja emisija, u ovoj deceniji će doći do globalnog zagrevanja potencijalno katastrofalnih razmera.

Gutereš je rekao da zemlje gube ogromnu priliku da investiraju resurse za oporavak Covid-19 na održive načine koji štede planetu. “Dok se svetski lideri pripremaju za Cop26, ovaj izveštaj je još jedan gromoglasan poziv za buđenje. Koliko nam je potrebno?" kazao je Gutereš.

Inger Andersen, izvršni direktor Programa UN za životnu sredinu (Unep), koji je sačinio izveštaj, rekla je da klimatske promene više nisu problem budućnosti.

“To je sadašnji problem. Da bismo imali šansu da ograničimo globalno zagrevanje na 1,5C, imamo osam godina da skoro prepolovimo emisije gasova staklene bašte: osam godina da napravimo planove, postavimo politike, primenimo ih i na kraju ostvarimo smanjenja. Sat glasno otkucava.”

Emisije gasova su pale za oko 5,4 odsto prošle godine tokom izolacije zbog Covid-a, navodi se u izveštaju, ali samo oko petine sredstava na ekonomski oporavak je usmereno u napore da se smanji emitovanje ugljen dioksida.

XS
SM
MD
LG