Dostupni linkovi

Osam država, među kojima Iran, izgubilo pravo glasa u UN


Države su pravo glasa izgubile zbog prevelikog duga prema Ujedinjenim nacijama, izjavio je generalni sekretar Antonio Guterres.

Osam država, medju kojima Iran, Sudan i Venecuela, izgubilo je pravo glasa u Ujedinjenim nacijama zbog prevelikog duga prema organizaciji, izjavio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Ukupno 11 država članica trenutno kasni sa plaćanjem doprinosa u skladu sa članom 19 Povelje UN, naveo je Guterres u pismu članovima Generalne skupštine, prenela je agencija AFP.

Član 19 predviđa suspenziju prava glasa Generalnoj skupštini UN-a za svaku zemlju čiji je iznos zaostalih obaveza jednak ili veći od doprinosa koji je platila u poslednje dve godine.

Ako je do neplaćanja došlo "zbog okolnosti koje su van kontrole", država može ipak da zadrža svoje pravo glasa, što je ove godine slučaj za tri zemlje - Komorima, Sao Tome i Prinsipeom, i Somalijom, naveo je Guterres.

Pored Irana, Sudana i Venecuele, pravo je izgubilo još pet zemalja - Antigva i Barbuda, Kongo, Gvineja, Papua Nova Gvineja i Vanuatu.

Da bi te zemlje vratile pravo glasa, neophodno je da plate minimalni iznos koji nije isti za sve zemlje. Iran treba da plati više od 18 miliona dolara, Sudan oko 300.000 dolara, a Venecuela gotovo 40 miliona dolara.

Iran je još prošle godine izgubio pravo glasa zbog duga. Iranske vlasti su tada navele da ne mogu da isplate iznos zbog sankcija koje su joj uvele SAD.

Posle nekoliko meseci pregovora, Iranu je dato izuzeće koje mu je omogućilo da plati minimalni potreban dug i da povrati svoja glasačka prava u junu, neposredno pre izbora novih članica Saveta bezbednosti UN.

Godišnji operativni budžet UN, odobren u decembru, iznosi oko tri milijarde dolara.

Budžet mirovnih operacija, odobren u junu, iznosi oko 6,5 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG