Dostupni linkovi

Generalni tajnik UN-a Guterres u Turskoj prije posjeta Moskvi i Kijevu


Generalni tajnik UN-a Antonio Guterres tokom govora na sjednici UN-a, 28. februara 2022.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres posjetit će Ankaru prije nego što će iduće sedmice krenuti u Moskvu na sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a zatim u Ukrajinu na razgovore s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, navodi se u priopćenju.

"Glavni tajnik će posjetiti Ankaru u Turskoj, gdje će ga 25. aprila primiti predsjednik Redžep Taip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan)", priopćio je UN kasno 23. aprila.

Šef UN-a za pomoć Martin Griffiths rekao je 18. aprila da je Turska vrijedan domaćin humanitarnih razgovora između Ukrajine i Rusije.

Guterres će potom 26. aprila krenuti u Moskvu na sastanak s Putinom, nadajući se da će razgovarati o tome što se može učiniti za postizanje mira u Ukrajini.

Nakon posjeta slijedi posjet Kijevu 28. aprila gdje će se Guterres sastati sa Zelenskim i ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom.

Zelenski je 23. aprila kritizirao Guterresovu odluku da se uputi u Moskvu prije Kijeva, rekavši da "nema pravde i logike u ovom redoslijedu".

"Rat je u Ukrajini, nema tijela na ulicama Moskve. Bilo bi logično prvo otići u Ukrajinu, vidjeti tamošnje ljude, posljedice okupacije", rekao je Zelenski.

XS
SM
MD
LG