Dostupni linkovi

Generalni sekretar UN 'šokiran' zahtevom za smenu svog izaslanika u Sudanu


Foto arhiv, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) tokom obraćanja novinarima ispred sedišta UN u Njujorku, 20. aprila 2023.
Foto arhiv, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Guterres) tokom obraćanja novinarima ispred sedišta UN u Njujorku, 20. aprila 2023.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Antonio Guterres) rekao je da je "šokiran" pismom načelnika sudanske vojske Abdela Fataha al-Burhana (Fattah al-Burhan), u kojem se navodno traži smena specijalnog izaslanika UN-a Volkera Pertesa (Perthes), prenosi agencija AFP.

U saopštenju koje je medijima uveče 26. maja dostavio portparol UN Stefan Dižarik (Stephane Dujarrict) navodi se da je Gutereš "ponosan na posao koji je uradio Pertes i ponovo potvrđuje svoje puno poverenje u svog specijalnog predstavnika".

Suparničke snage u Sudanu su trenutno u petom danu jednonedeljnog prekida vatre uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Saudijske Arabije, tokom kojeg su više puta optuživale jedna drugu za kršenje primirja.

Djeca Sudana već pate od postraumatskog sindroma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Ni sudanska vojska ni UN nisu objavile zvanične kopije Burhanovog pisma u kojem se, kako se izveštava, traži razrešenje Pertesa sa mesta Guterešovog izaslanika u Sudanu, preneo je AFP.

To je poslednji u nizu poteza Burhana, koji je prošle nedelje zvanično smenio Muhameda Dagla, komandantna moćnih paravojnih Snaga za brzu podršku (Rapid Support Forces - RSF), sa pozicije svog zamenika.

Burhan je nakon toga okupio tvrdolinijaške vojne pristalice i sada nastoji da ojača vojsku.

Sudansko ministarstvo odbrane pozvalo je 26. maja "vojne penzionere... kao i sve one koji su sposobni da nose oružje" da se upute do najbliže vojne komandne jedinice i "naoružaju se kako bi zaštitili sebe, svoje porodice i svoje komšije".

U saopštenju izdatom kasnije u toku dana opozvan je poziv vojnim "rezervistima" i "penzionerima".

Protiv Pertesa i misije UN u Sudanu više puta su u Sudanu protestovale hiljade vojnih islamističkih pristalica, tražeći njegovu smenu.

Prema nevladinoj organizaciji Projekat podataka o lokaciji i događajima oružanog sukoba (ACLED), u borbama širom Sudana poginulo je više od 1.800 ljudi.

Ujedinjene nacije navode da je više od milion ljudi raseljeno unutar Sudana, uz 300.000 koji su pobegli u susedne zemlje.

Pertes se trenutno nalazi u Njujorku u SAD, gde je ranije ove nedelje obavestio Savet bezbednosti UN-a o situaciji u Sudanu.

Nema informacija o tome kada bi trebalo da se vrati u Sudan, u kome vlasti nisu izdavale vize stranim državljanima od početka rata.

XS
SM
MD
LG