Dostupni linkovi

Ekspertkinje UN: Izraelska operacija u Dženinu bi mogla predstavljati ratni zločin


Jenin nakon izraelskih napada. 5. juli 2023.
Jenin nakon izraelskih napada. 5. juli 2023.

Dve nezavisne ekspertkinje UN procenile su da bi "izraelski udari iz vazduha i kopnena operacija" u palestinskom izbegličkom logoru Dženinu "na prvi pogled mogle predstavljati ratni zločin".

Ti "napadi su najnasilniji na Zapadnoj obali od uništenja logora Dženin 2002", navedeno je u saopštenju za novinare te dve izvestiteljke UN, koji imaju mandat Saveta za ljudska prava UN, ali nisu ovlašćene da govore u ime organizacije, prenosi AFP.

"Operacije izraelskih snaga na Zapadnoj obali u kojima se ubija i teško ranjava okupirano stanovništvo, uništavaju njihovi domovi i infrastruktura i arbitrarno raseljavaju hiljade stanovnika, predstavljaju flagrantno kršenje međunarodnog prava i normi koje se odnose na upotrebu sile i mogle bi predstavljati ratni zločin", navele su one 5. jula.

Napad u Tel Avivu, Izrael okarakterisao 'terorističkim činom'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Izraelska vojska je 5. jula objavila kraj vojne operacije na okupiranoj Zapadnoj obali u kojoj je ubijeno 12 Palestinaca i jedan izraelski vojnik.

Za tu operaciju, najveću posle više godina, mobilisano su stotine vojnika, a korišćeni su i vojni dronovi i buldožeri u gradu Dženinu i obližnjem izbegličkom logoru, uporištu palestinskih oružanih organizacija.

Oko 4.000 Palestinaca je pobeglo iz logora Dženin u noći između ponedeljka u utorka posle smrtonosnih udara iz vazduha, rekle su izvestiteljke o stanju ljudskih prava na teritorijama okupiranim od 1967. godine Frančeska Albaneze i Paula Gaviria Betankur, koja se bave ljudskim pravima raseljenih osoba.

Kako su navele, izraelski napadi nisu opravdani na osnovu međunarodnog prava i "predstavljaju kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda".

"Palestinci na okupiranim palestinskim teritorijama su osobe zaštićene međunarodnim pravom kojima su sva ljudska prava garantovana, uključujući pretpostavku nevinosti", naglasile su one i dodale da se okupaciona sila prema njima ne može odnositi kao prema kolektivnoj bezbednosnoj pretnji.

Od početka ove godine pojačana je napetost u izraelsko-palestinskom sukobu posle dolaska na vlast u decembru 2022. jedne od najdesnije orijentisanih vlada u istoriji Izraela predvođene premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Na severu Zapadne obale nedavno su učestali napadi na Izraelce i antipalestinsko nasilje jevrejskih naseljenika.

Dženin i istoimeni izbeglički lgor su često bili meta izraelskih operacija.

XS
SM
MD
LG