Dostupni linkovi

UN potvrdio predanost ciljevima globalnog razvoja do 2030.


Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres obraća se Forumu UN-a za održivi razvoj, New York, 18. septembra 2023.

Sto devedeset tri zemlje članice Ujedinjenih nacija usvojile su u ponedjeljak deklaraciju kojom potvrđuju predanost ciljevima održivog razvoja.

Tekst je jednoglasno usvojen na skupu, dan prije početka rasprave na Generalnoj skupštini UN-a, na kojoj će govoriti čelnici iz cijelog svijeta.

Grupa država predvođenih Rusijom prijetila je da će blokirati deklaraciju, ali naposljetku nije.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da bi deklaracija od danas mogla biti ključna za ubrzavanje napretka u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Deklaracija uključuje obavezu finansiranja zemalja u razvoju i jasnu podršku paketu podsticaja za realizaciju ciljeva od najmanje 500 milijardi dolara godišnje, piše dpa.

Sedamnaest ciljeva održivog razvoja uglavnom je namijenjeno iskorjenjivanju gladi i ekstremnog siromaštva do 2030. Ciljevi su postavljeni 2015. godine.

Međutim, pandemija korona virusa, rat u Ukrajini i dužnička kriza u siromašnim zemljama unazadili su njihovo ostvarivanje.

Prema navodima UN-u, ako se stvari ne promijene, 575 miliona ljudi i dalje će živjeti u ekstremnom siromaštvu, a više od 600 miliona će biti gladno 2030.

XS
SM
MD
LG