Dostupni linkovi

UN zatražile oslobađanje 1.000 političkih zatvorenika u Belorusiji


Protesti u Belorusiji, avgust 2020.

Šefica UN-ovog Saveta za ljudska prava Mišel Bačelet (Michelle Bachelet) rekla je u četvrtak da je više od 1.000 aktivista, članova opozicije i novinara uhapšeno u Belorusiji po "politički motivisanim optužbama" i pozvala na njihovo oslobađanje.

Ona je istakla da vlasti predsednika Aleksandra Lukašenka masovno krše ljudska prava od velikih protesta protiv njegove osporene pobede na izborima 2020. godine.

Vlada u Minsku se "masovno obračunava sa demonstrantima uključujući široko rasprostranjenu prekomernu upotrebu sile," rekla je Bačelet u obraćanju Savetu UN za ljudska prava u Ženevi.

Ona je takođe istakla da je 13.500 lica uhapšeno nakon izbora i protesta u avgustu 2020. i da je njena kancelarija utvrdila da su mnogi pretrpeli ponovljena premlaćivanja, kao i silovanja i druge oblike nasilja.

Delegacija Belorusije je odbacila ovaj izveštaj, a njen diplomata Andrej Taranda je rekao forumu da je prepun "lažnih optužbi".

"Njegovi zaključci i preporuke imaju za cilj podršku svim strukturama i organizacijama, sve dok rade protiv Belorusije," dodao je Taranda.

Bačelet je odgovorila da je istraga UN-a pokazala da beloruske vlasti nastojala da potisne sve oblike kritike i da aktivno pokušava da spreči postizanje pravde, odgovornost i istinu o prekršajima.

"Pozivam vladu Belorusije da odmah oslobodi sve zatvorenike osuđene na politički motivisanim osnovama i prekine sva ostala kršenja ljudskih prava, uključujući sistematsku represiju nad civilnim društvom, nezavisnim medijima i opozicionim grupama," rekla je ona.

Bačelet je dodala da nema osnova da se očekuje da beloruske vlasti omoguće pravdu, tako da bi druge države trebalo da rade na tome da sankcionišu počinioce iz Belorusije kroz postupke u svojim nacionalnim zakonodavstvima, na osnovu principa eksteritorijalne i univerzalne jurisdikcije.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG