Dostupni linkovi

Šefica UN-a za ljudska prava u obilasku kampova Rohinja u Bangladešu


Izbjeglice Rohinja idu do izbjegličkih kampova, u Palang Khaliju, u blizini Cox's Bazara, Bangladeš

Šefica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet stigla je u nedjelju u Bangladeš u četverodnevnu posjetu koja će uključivati odlazak u siromašne kampove u kojima se nalazi skoro milion Rohinja izbjeglica iz Mjanmara.

Egzodus Rohinja izazvan je ofanzivom vojske Mjanmara 2017. protiv većinom muslimanske manjine, pri čemu je najviši sud UN-a prošlog mjeseca dao zeleno svjetlo za značajan slučaj u kojem se ta zemlja s većinskim budističkim stanovništvom optužuje za genocid.

Pet godina kasnije, izbjeglice odbijaju da se vrate kućama u nedostatku garancija za njihovu sigurnost i prava iz Mjanmara pod vojnom vlašću, zbog čega je zemlja domaćin Bangladeš sve nestrpljivija.

U međuvremenu, Bangladeš se našao na udaru kritike zbog svojih vlastitih prava u vrijeme premijerke Sheikh Hasine, koju će Bachelet sresti tokom svoje posjete, kao i lokalnih aktivista.

Hiljade Rohinja izbjeglica ponovo u bezizlazu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Devet grupa, uključujući Human Rights Watch, reklo je da Bachelet treba "javno da pozove na hitan prekid ozbiljnih zlostavljanja, uključujući vansudska ubistva, mučenje i prisilne nestanke" u Bangladešu.

U decembru su Sjedinjene Države uvele sankcije zloglasnoj elitnoj policijskoj jedinici i sedam najviših službenika sigurnosti, uključujući šefa nacionalne policije, zbog grubih kršenja ljudskih prava.

Pod Hasinom, snage sigurnosti ubile su hiljade ljudi u insceniranim pucnjavama, dok je stotine drugih, većinom iz opozicije, nestalo, kažu aktivisti.

Vlada negira optužbe, a uoči Bacheletove posjete Daka je u saopštenju navela da će istaći svoje "iskrene napore da zaštiti i promovira ljudska prava ljudi".

"Bangladeš se snažno nada da će šefica mehanizma UN-a za ljudska prava sama svjedočiti kako zemlja čini čuda kako bi nastavila svoj razvojni put; integrirajući ljudska prava u nju", navodi se.

Bachelet, 70, bivša čileanska predsjednica, trebala bi se povući krajem mjeseca.

XS
SM
MD
LG