Dostupni linkovi

UN ocenjuje da je oko milion avganistanskih mališana neuhranjeno


Avganistanska deca prisustvuju edukativnom programu u organizaciji Pen Patha, inicijative civilnog društva koja pruža obrazovanje deci u Avganistanu u područjima u kojima nema škola, Kandahar, Avganistan, 17. maj 2022.

Ujedinjene nacije (UN) objavile su 25. maja da će u Avganistanu ove godine oko milion dece mlađe od pet godina patiti od najtežeg oblika neuhranjenosti.

Prema izveštaju UN-a, zbog porasta siromaštva u Avganistanu sve većem broju ljudi potrebna je pomoć, dok globalne cene hrane rastu zbog rata u Ukrajini.

Obećanja o međunarodnom finansiranju pomoći još se nisu ostvarila, navodi se u izveštaju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Prema proceni UNICEF-a, procenjen broj avganistanske dece koji će patiti od neuhranjenosti gotovo je dvostruko veći u poređenju sa brojem od 2018. godine.

Predstavnik UNICEF-a u Avganistanu Mohamed Ag Ajoja saopštio je prošle nedelje da broj ozbiljno neuhranjene dece u bolnicama raste.

Od marta 2020. do marta 2021. godine broj bolničkih prijema neuhranjene dece porastao je sa 16,000 na 18,000, da bi u martu ove godine porastao na 28.000 prijema.

Najteži oblik neuhranjenosti, navodi UNICEF, kod dece izaziva ugroženost imunog sistema u toj meri da ona postaju podložna raznim bolestima i vremenom postanu toliko slaba da ne mogu da apsorbuju hranljive materije.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, mnoge svetske agencije za razvoj povukle su se iz zemlje, već pogođene ratom i sankcijama.

Prema podacima UN-a, krajem prošle godine ispod granice siromaštva živelo je pola Avganistanaca, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG