Dostupni linkovi

UN proglasile pritvaranje novinara Ihara Losika za kršenje međunarodnog prava


Beloruski novinar Ihar Losik i njegova suprruga Darja
Beloruski novinar Ihar Losik i njegova suprruga Darja

Radna grupa Ujedinjenih nacija za arbitrarno pritvaranje ustanovila je da je vlada Belorusije prekršila međunarodno pravo o ljudskim pravima zatvaranjem novinara Ihara Losika, saopštila je organizacija za ljudska prava Freedom Now (Sloboda sad).

Odgovarajući na žalbu Freedom Now i međunarodne advokatske firme Dechert LLP, UN su zaključile da je "hapšenje i pritvaranje gospodina Losika zasnovano isključivo na njegovim novinarskim aktivnostima i njegovom ispoljavanju slobode izražavanja i udruživanja".

"Nezakonito pritvaranje Ihara Losika dokazuje da predsednik (Belorusije Aleksandar) Lukašenko nastavlja napad na slobodu štampe u Belorusiji. Nažalost, Ihar je samo jedan od mnogih novinara u zatvoru u zemlji koja je više puta koristila pravosudni sistem za kažnjavanje drugačijeg mišljenja. Pozivamo vladu da sprovede odluku Radne grupe i odmah pusti Losika na slobodu", navela je organizacija Freedom Now.

Ihar Losik je pre hapšenja radio kao novinar Radija Slobodna Evropa i vodio informativni kanal na Telegramu koji je tokom beloruskih predsedničkih izbora 2020. bio je drugi najpraćeniji kanala na toj društvenoj mreži u Belorusiji.

Losik je uhapšen 25. juna 2020. i prvobitno optužen za "kršenje javnog reda" jer je navodno koristio Telegram kanal za izazivanje nereda uoči izbora. Tokom pritvora, Losik je držan u izolaciji i, kako je izvešteno, pod pretnjom fizičkog nasilja protiv njega i njegove porodice priznao je optužbe.

U decembru 2021. osuđen je na 15 godina zatvora po nekoliko optužbi, uključujući "organizovanje masovnih nereda, izazivanje društvene mržnje" i nekoliko drugih optužbi koje su ostale nejasne.

Novinar kaže da je nevin i sve optužbe protiv sebe naziva politički motivisanim.

Američki Stejt department, Helsinška komisija SAD, kao i druge organizacije i pojedinci tražili su oslobađanje Losika.

Beloruski sud je u januaru 2023. osudio Losikovu suprugu Darju na dve godine zatvora pod optužbom za "omogućavanje ekstremističkih aktivnosti".

Politički motivisane optužbe, kako navodi Freedom Now, povezane su s pokušajima Darje Losik da podnese peticiju za oslobađanje njenog supruga. Evropska unija nazvala je tu presudu "sramnom".

XS
SM
MD
LG