Dostupni linkovi

Umro predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem


Boris Šprem
Boris Šprem
Nakon duge borbe s bolešću predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem umro je u nedjelju ujutro po evropskom vremenu u MD Anderson Cancer Centeru u Houstonu.

"Borisovim odlaskom ostajemo bez dragog prijatelja i kolege, s kojim je bilo iznimno zadovoljstvo surađivati i poznavati ga. Iza sebe ostavlja bogatu političku karijeru, a svakoj je svojoj dužnosti pristupio časno i otvorena srca, s iskrenom željom da postigne veće dobro i da učini razliku, a nikako samo da odradi mandat", stoji u sućuti predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović istaknuo je kako je ovo težak dan za Hrvatsku.

"Boris Šprem bio je veliki političar, državnik i obavljao je mnoge dužnosti. Kruna njegove karijere, njegova služenja narodu bila je dužnost predsjednika Hrvatskog sabora",
kazao je Josipović.

Boris Šprem rođen je 14.04.1956. u Koprivničkim Bregima. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Inače je od 1980. bio je uključen u rad zakonodavne vlasti u skupštini SR Hrvatske, gdje je radio i kao izabrani dužnosnik i kao savjetnik, a osamostaljenjem Hrvatske postaje saborski zastupnik, gdje je ostao do 1993. godine.

U politiku se vraća 2003. godine kada je imenovan za pročelnika vladinog Ureda za zakonodavstvo. Nakon smjene vlasti, postao je član uprave u Aurum osiguravajućem društvu, gdje je ostao do 2005. godine.

Iste godine imenovan je predstojnikom Ureda predsjednika republike Stjepana Mesića, a izabran je i za člana Gradske skupštine Grada Zagreba, podsjeća Jutarnji list.

Mesić je u nedjelju istaknuo kako ga je bolno iznenadila vijest o smrti Šprema, ocijenivši kako je njegova smrt gubitak ne samo za njegovu stranku - SDP, nego prije svega za Sabor i za parlamentarizam u Hrvatskoj.

Nakon parlamentarnih izbora 2007. godine, Šprem se vraća u Sabor, u kojem je imenovan predsjednikom saborskog Odbora za obranu. Služio je i kao član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbora za zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe.

Na lokalnim izborima 2009. godine ponovno je izabran za člana Gradske skupštine Grada Zagreba, gdje je počeo obnašati dužnost predsjednika skupštine.

Nakon parlamentarnih izbora 2011 godine, Šprem je ponovno izabran u Sabor, te je na prvoj sjednici Sabora jednoglasno izabran kao predsjednik Sabora.

Bio je jedan od rijetkih hrvatskih političara kojima politika nije "udarila u glavu" - i sam je sudjelovao u prosvjedima građana i nevladinih udruga protiv izgradnje projekta "Cvjetni trg", ozbiljne devastacije javnog prostora i javnog interesa lokalnog tajkuna Tome Horvatinčića potpomognutog od strane kontroverznog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Također, od prosjeka hrvatskih političara izdvajala ga je i pristojnost u komuniciranju i poslovično solidno poznavanje materije kojom se bavio.
XS
SM
MD
LG