Dostupni linkovi

Preminuo holandski novinar nakon prošlosedmičnog ranjavanja


Peter R. de Vries, arhivska fotografija
Peter R. de Vries, arhivska fotografija

Holandski istraživački novinar Peter R. de Vries preminuo je nakon što je 6. jula teško ranjen u Amsterdamu, potvrdila je njegova porodica kao i poslodavac RTL. Imao je 64 godine.

"Peter se borio do kraja, ali nije uspio dobiti ovu bitku. Umro je okružen ljudima koji su ga voljeli," navela je njegova porodica u izjavi koju je objavio RTL.

"Živio je vjeran svom motu: ako ste na koljenima, nema načina da budete slobodni," naveli su iz De Vriesove porodice.

Bio je poznat u Holandiji zbog uloge u rasvjetljavanju nekoliko kriminalnih afera. Ranjen je nakon redovnog gostovanja u televizijskoj emisiji o trenutnim događajima. Očevici su rekli da su čuli pet pucnjeva i vidjeli novinara kome je pucano i u glavu, prenijeli su holandski mediji.

Holandska policija ranije je rekla da je osumnjičeni napadač dvadesetjednogodišnji Holanđanin, a Poljak koji ima 35 godina je optužen da je vozio auto kojim su pobjegli. Uhapšeni su nedugo nakon što je De Vries ranjen.

'Evropa ne uspjeva da zaštiti svoje novinare'

Holandski kralj Willem Alexander prošle sedmice je rekao da je ranjavanje De Vriesa "napad na novinarstvo, kamen temeljac naše ustavne države, a time i napadom na vladavinu zakona."

Njegovo ubistvo odjeknulo je širom Evrope gdje su ubistva novinara rijetka. Posljednja ubistva novinara u Slovačkoj Jana Kuciaka i novinarke na Malti Daphne Caruana Galizije potaknuli su zabrinutost zbog sigurnosti novinara u razvijenim, demokratskim društvima.

"Možda se nećemo složiti sa mnogo toga što vidimo u našim medijima, ali moramo se složiti da novinari koji istražuju potencijalne zloupotrebe nisu prijetnja, već prednost našim demokratijama i našim društvima," rekla je prošle sedmice predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Prema Indeksu slobode medija Reportera bez granica, Holandija se nalazi na šestom mjestu od 180 zemalja.

"Užasne, poražavajuće vijesti. RIP Peter R. De Vries. Peter je živio po svom uvjerenju: 'ako ste na koljenima nema načina da budete slobodni.' Saučešće porodici i svim novinarima"," napisala je na Twitteru komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović.

Generalni sekretar Reportera bez granica Christophe Deloire rekao je kako je ubistvo De Vriesa posljednja epizoda u smrtonosnoj seriji u Evropi. "Organizirani kriminal predstavlja veliku prijetnju novinarstvu u Evropskoj uniji," napisao je Deloire na Twitteru.

"Ovo ubistvo u stilu "bandi" uslijedilo je nakon još tri ubistva u Evropi koja se također povezuju sa organiziranim kriminalom: Daphne Caruana Galizia na Malti 2017. godine, Jan Kuciak 2018. u Slovačkoj i Giorgos Karaivaz u Grčkoj u aprilu. Evropa ne uspjeva da zaštiti svoje novinare," dodaje Deloire.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli također je izrazio saučešće De Vriesovoj porodici i prijateljima.

"Njegova hrabrost u otkrivanju organiziranog kriminala i rasvjetljavanju najmračnijih dijelova našeg društva uvijek će se pamtiti," rekao je Sassoli.

Peter R. de Vries je tokom karijere često dobijao prijetnje smrću. Poznat je po svom istraživačkom radu o otmici Freddyja Heinekena, vlasnika istoimene pivare 1983. godine.

Osvojio je međunarodnu Emmy nagradu 2008. godine za televizijsku emisiju o nestanku američke tinejdžerke Natalee Holloway dok je bila na odmoru na holandskom karipskom ostrvu Aruba 2005. godine.

De Vries koji je u prošlosti živio i pod policijskom zaštitom zbog prijetnji smrću, od prošle godine je djelovao kao savjetnik ključnog svjedoka optužbe protiv Ridouana Taghija, poznatog kao najtraženijeg kriminalca u Holandiji.

XS
SM
MD
LG